Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umjetnost preživljavanja

HEP najavio skuplju struju, onda slijedi grijanje...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ima li kraja lošim vijestima? HEP je najavio skuplju struju od 1. travnja za 17 posto.

Upaliti svjetlo već sada je za mnoge luksuz, a nakon prvog travnja pogled na račune HEP-a šokirat će i više. Najavljeno 17 postotno poskupljenje teško će se izdržati. 'Prije je nekakva psihološka granica bila 5 do 6, pa hajde kao do 10, međutim, ovo sad sve stremi 20 i više, što je prestrašno. Konkretno, primanja u kući idu silaznom putanjom', kazala nam je Mirela Ham Pižeta. 'Mislim da će s ovim tempom rasta troškova električne energije i drugih stvari tehnika preživljavanja postat umjetnost kod nas', dodala je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna tarifni model igra veliku ulogu Od 1. travnja poskupljuje struja: Iz HEP-a otkrili koliko će se građanima povećati računi Cijene hrane na tržnici - 1 Puno je zahtjeva Vlada sprema mjere, a građani strahuju od inflacije: ''Navikneš se kao magare na batine. Sramota je što nam rade''

Već sada nije daleko od toga, no u HEP-u nakon najave poskupljenja šute. Možda zbog tog što ga je već danas demantirao ministar Šuker. 'Određena gospoda iz HEP-a već licitiraju s tim već nekoliko mjeseci, prema tome, točno se zna kakva je procedura za povećanje cijene i kad HEP uputi zahtjev prema Vladi, mi ćemo donijeti odluku kakvu ćemo donijeti', istaknuo je ministar financija Ivan Šuker.

Ta odluka će vjerojatno i biti viša cijena. Paralelno sa strujom poskupjet će i grijanje, a situaciju, uobičajeno koriste i drugi. Građanima, koji su već itekako poveli računa o uštedama, ne preostaje ništa drugo nego da nađu još prostora. Primjerice, perilice uključuju navečer, aparate ne drže na čekanju, a tu je i najjednostavniji primjer, korištenje štednih žarulja.

'Ako zamijenimo jednu klasičnu žarulju od sto vata sa štednom žaruljom od 25 vata koja daje istu količinu svjetlosti' u godini dana se može uštedjeti i do sto kuna', objasnio je Goran Čačić, energetski stručnjak. Začarani krug se nastavlja, a kako bi rekli analitičari, preživljavamo pretakanjem iz šupljeg u prazno. No pitanje je, do kada tako?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene