Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi zakon

Zatvor zbog vrijeđanja i prijetnji SMS porukama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrijeđanje i prijetnje SMS porukama, mailom ili bilo kojim drugim sredstvom komunikacije je kažnjivo, a to se prvi put izravno navodi u novom zakonu o sprečavanju nasilja u obitelji. Usvoji li Sabor takav prijedlog zakona, zlostavljaču prijeti kazna do 90 dana zatvora ili pedeset tisuća kuna.

Zbog SMS poruke 'budalo' članu obitelji nikome se neće dogoditi ništa, ali nastavak uvredljive rečenice mogao bi vas stajati čak i zatvora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Grupa Granica Potresne priče ljudi iz sive zone: Morala je roditi sama u šumi, dijete je umotala u svoju majicu Nove mjere za nasilje - 1 Veća prava žrtava O novom paketu s ciljem jačanja borbe protiv nasilja nad ženama: "Doista sam pozitivno šokirana. Ono što smo danas čule, zaista nismo očekivale"

Uvrede i prijetnje putem mobitela, e-maila ili telefona strogo će se kažnjavati - tako barem predviđa novi zakon o sprečavanju nasilja u obitelji. Moguća je kazna do tri mjeseca zatvora ili 50 tisuća kuna. I prema sadašnjem zakonu kažnjivo je slati prijeteće poruke, ali mnoge suce zbunjivala je nejasna terminologija. Prijetnje mobitelom i mailom najčešće dolaze uz druge oblike nasilja.

I policija primjećuje da se mobiteli sve češće zlorabe, no strože kazne možda ipak natjeraju nasilnike da dobro razmisle hoće li poslati poruku prijetećeg ili uvredljivog sadržaja.

Više u video prilogu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene