Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od nedjelje - zatvoreno

Ministrica kulture: "Ja sam protiv zatvaranja. Kino Europa je jedno od najljepših u Hrvatskoj"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kino Europa u nedjelju zatvara svoja vrata. Odluka je to koju je u petak donijela uprava kina i Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala (ZFF).

ZFF je umjetnička organizacija koja posljednjih deset godina, na zadovoljstvo filmofila i kulturne publike općenito, uspješno upravlja tom najstarijom zagrebačkom kinodvoranom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''sa zgražanjem'' Oglasila se uprava kina Europa o Bandićevim tvrdnjama o naplati silovanim ženama Vukovara Slika nije dostupna SUKOB OKO KINA EUROPA Redatelj Dario Juričan poslao pismo Bandiću: "Pola vašeg uštimanog orkestra upoznao sam na hodnicima suda"

Djelatnici Zagreb Film Festivala u petak su, naime, primili dopis zagrebačkog Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, kojim ih se obavještava da im desetogodišnji ugovor o zakupu istječe 1. lipnja te se pozivaju da tog dana predaju Kino Europu u posjed Gradu Zagrebu. U protivnom, sukladno Zakonu o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, 'poduzet će se daljnje pravne radnje', piše tportal.

"S obzirom da je očevidima, ali i prema vašim zahtjevima zaključeno da je nužna obnova predmetnog objekta, tj. Kina Europe, Grad Zagreb je poduzeo pripremne radnje u svrhu renoviranja (adaptacije) dotrajalosti objekta, što uključuje sanaciju krovišta zgrade koje je u lošem stanju te prokišnjava, dok su oprema i stolice u dvorani dotrajale te ne odgovaraju tehničkim i sigurnosnim standardima, a sa stropa velike dvorane otpada žbuka. Također, kotlovnica radi na lož ulje što ugrožava sigurnost posjetitelja i povećava troškove grijanja te je potrebno što prije izvesti plinofikaciju objekta", piše u dopisu s potpisom pročelnika Damira Lasića, uz dodatak da je predviđeno vrijeme trajanja radova šest mjeseci.

Djelatnici Kina Europa, predvođeni Borisom T. Matićem renovaciju Kina Europa su, sukladno svojim mogućnostima, već djelomično proveli. Gradu su, kaže, uzaludno nudili plan aktivnosti kako bi zajedničkim snagama u cijelosti odradili taj zahtjevan posao. U listopadu prošle godine, kada su se, sukladno propisima, prvi put obratili Gradu sa zahtjevom za produljenje ugovora, zavladao je potpuni tajac. Nitko iz nadležnih gradskih službi nije ih kontaktirao, tvrdi Boris T. Matić.

"ZFF nepoželjan zakupnik"

U petak, po primitku dopisa, Matić je otišao kod v.d. pročelnika Gradskog ureda za kulturu, Tedija Lušetića, no iz onoga što je na tom sastanku rečeno mogao je iščitati samo jedno - Zagreb Film Festival nepoželjan je zakupnik Kina Europa i mora iseliti. Odluku o zatvaranju kina u nedjelju su donijeli spontano, u stanju šoka.

"Nitko s nama nije razgovarao posljednjih šest mjeseci, unatoč svim našim zahtjevima koje smo podnijeli u predviđenim rokovima, a sada, dva mjeseca prije isteka ugovora, shvaćamo da nas žele istjerati pod krinkom renoviranja. Miješaju se realitet i emocije, donijeli smo naprasnu odluku", priznaje Boris T. Matić.

Trenutno, kaže, ne zna ni što će s 45 zaposlenika, od čega je 20 stalno zaposlenih, a 25 na ugovorima. "Ovo je naša prva reakcija, jedino što možemo napraviti ne bi li se javnost senzibilizirala, ne bi li nas netko iz Grada pozvao na sastanak i razgovarao s nama o budućnosti kina sa 100 tisuća posjetitelja godišnje i o budućnosti 45 djelatnika, nakon 11 godina krvavog posla kojeg smo odradili", poručuje direktor Zagreb Film Festivala.

Čuli da će objekt postati narodnjački klub

Precizira da je prvi zahtjev za produljenje ugovora poslan Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove te na znanje gradonačelniku Milanu Bandiću i Gradskom uredu za kulturu, još 5. listopada 2018. godine. Bez ikakvih rezultata, iako su poslali i požurnicu. Zanimljivo, Gradski ured za kulturu odobrio je ZFF-u uobičajenih 420.000 kuna za godišnji rad, iako se ta svota gotovo u potpunosti vrati Gradu kroz najamninu.

Matić navodi i da su djelatnici ZFF-a još prije dvije godine čuli da će Kino Europa postati narodnjački klub, a nitko ih nije razuvjerio. "Mučno je sve to. Teško je gledati suze djelatnika, među kojima su i majke s djecom koje gube posao i školovani kino projekcionist kojemu treba sedam mjeseci do penzije, a sad će ga Bandić otjerati", zaključuje Matić.

Kaže da su organizatorima Festivala tolerancije rekli da zbog odnosa Grada prema ZFF-u trenutno nisu u stanju provesti taj program. Ovu informaciju potvrdio je i sam Festival tolerancije s obavijesti da će se svečano otvorenje Festivala tolerancije – JFF Zagreb umjesto u Kinu Europa održati u kinu Studentski centar u nedjelju, 7. travnja u 19.00 sati.

"Sav ostali program predviđen za održavanje u Kinu Europa bit će prebačen u druge prostore o čemu ćemo vas naknadno obavijestiti. Sve će izmjene biti objavljene na našoj internetskoj stranici i putem društvenih mreža. Ako ste u mogućnosti, molimo vas da obavijestite vašu publiku o ovim izmjenama", piše u priopćenju 13. Festivala tolerancije.

Inače, Festival tolerancije u Kinu Europa koristi besplatne termine Grada Zagreba, temeljem ugovora prema kojemu ZFF mora Gradu osigurati 20 termina godišnje. Od 20-ak festivala, jedino je Festival tolerancije dobio pravo na besplatno korištenje. Kino Europa neće ugostiti ni Subersive Film Festival u svibnju, kao ni svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb u lipnju.

Na Facebooku je počelo organiziranje okupljanja građana, u subotu u 19 sati, pod nazivom "Nađemo se u 19 pred kinom Europa da vidimo kaj se događa".

Ministrica kulture protiv zatvaranja Kina Europa

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek usprotivila se zatvaranju Kina Europa, koje je uprava tog kina najavila za nedjelju nakon što ih je vlasnik prostora Grad Zagreb izvijestio o isteku ugovora o najmu i obvezi vraćanja prostora 1. lipnja. "Ja sam svakako protiv zatvaranja", izjavila je ministrica kulture dodavši da se, ukoliko postoji dobra volja, sigurno može naći način da ti prostori ostanu u funkciji kulture.

"Program Kina Europa je iznimno vrijedan i bogat, to je sigurno najposjećenije nezavisno kino u Hrvatskoj. Prije dvije godine dobili su i nagradu Europa Cinema za najbolji program nezavisnog kina u Europi u toj godini. Tu se održavaju brojni festivali koje podržava HAVC, a Ministarstvo je sada odobrilo i sredstva iz Europskog socijalnog fonda. Vjerujem i nadam se da će se naći rješenje da se ti vrijedni programi nastave u dvorani Kina Europa, koje je sigurno jedno od najljepših kina u Hrvatskoj", rekla je Obuljen Koržinek novinarima u Ministarstvu kulture.

"Gradovi moraju voditi računa da se prostorima kulture jako teško natjecati s nekim komercijalnijim aktivnostima i da u središtima naši gradova moramo čuvati kina i galerije, antikvarijate, pronalaziti prostore za knjižare. Kultura mora biti u središtima gradova jer je to ono što obilježava svaki grad, što ga čini gradom", dodala je ministrica kulture.

Aktualno Istražili smo što sve Ivo Sanader ima u blokadi i kako će vratiti 17 milijuna kuna državi Ivo Sanader (Foto: Dnevnik.hr) Ivo Sanader (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Istražili smo što sve Ivo Sanader ima u blokadi i kako će vratiti 17 milijuna kuna državi 1/2 >>
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene