Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatražen i pritvor

Zatražena istraga protiv komandanta u Borovu zbog smrti 38 civila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru zatražilo je pokretanje istrage protiv 51-godišnjaka kojega tereti da je u studenome 1991. kao komandant Štaba Teritorijalne obrane Borova Sela skrivio smrt 38 zarobljenih hrvatskih civila.

Iako su se isprva istražne radnje vodile protiv nepoznatog počinitelja, u priopćenju vukovarskoga Županijskog državnog odvjetništva navodi se da je istražni zahtjev podnesen protiv hrvatskog državljanina s prebivalištem u Srbiji. Neslužbeno se doznaje da je riječ o R.A. iz Borova Sela, danas Borova.

Osim pokretanja istrage, Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je da mu se odredi i pritvor zbog opasnosti od bijega te posebno teških okolnosti u kojima je počinjen zločin za koji ga se sumnjiči.

Pročitajte i ovo Obljetnica pogibije 12 redarstvenika u Borovu Selu - 1 "Nema ih niti jedne godine" Mlinarić se na obljetnici masakra u Borovu selu žestoko obrušio na SDSS, a Culej otkrio po čemu pamti ubijenog brata Predrag Mišić (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) PREDRAG MIŠIĆ Tko je Srbin kojeg DP želi za ministra branitelja? Branio je Vukovar od agresora, a 2014. godine razbio je ćiriličnu ploču

>> Borovo selo: Gotova istraga protiv pet okrivljenika

>> Prijava za zločin u Borovu Selu, dan nakon obljetnice

Državno odvjetništvo sumnja da je od 18. do 22. studenoga 1991. u Osnovnoj školi Božidara Maslarića u Borovu Selu, u koju je dovedeno više stotina zarobljenih civila iz 'Borovo Commerca' i Borova naselja, kao komandant Štaba Teritorijalne obrane Borova Sela, protivno odredbama Ženevskih konvencija u postupanju s civilnim stanovništvom, dopustio da zarobljeni civili budu nezakonito zatvoreni te da ih pripadnici Teritorijalne obrane i drugih paravojnih postrojba odvode na ispitivanja i zlostavljaju, a neke i ubiju.

Tako je ubijeno čak 38 zarobljenih civila, navodi se u priopćenju. Iako je istražni zahtjev podnesen Županijskome sudu u Vukovaru, u njemu se traži da Državno odvjetništvo zatraži od Vrhovnoga suda da se suđenje provede na jednom od četiri suda specijalizirana za ratne zločine - u Osijeku, Rijeci, Splitu ili Zagrebu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene