Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi put vukovarskim se žrtvama u Borovu poklonilo dvadesetak žena iz Srbije. Članice srbijanske Udruge „Žene u crnom" posramile su se svojih vlasti i političara, koji i 18 godina nakon vukovarskog genocida negiraju zločine koji su počinjeni u ime Velike Srbije. Sudjelovale su i u Koloni sjećanja za žrtve Borova.


Godine 1991. na tom su mjestu plutala tijela ubijenih, no istina još nije doplovila do Beograda. 'Mi smo i prije 18 godina kada su tenkovi dolazili u Vukovar bili jako posramljeni, užasnuti i posramljeni, a pogotovo što su to i građani podržavali', rekla nam je Staša Zajnović, koordinatorica Žena u crnom. Srpske su žene danas odale počast poginulim braniteljima. Neće mirovati, kažu, dok se na ovom mjestu iskreno ne pokaju i srpski političari.

Vezani članci Što stoji iza prosvjeda u Vukovaru? (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Provjereno istražuje što zapravo stoji iza prosvjeda u Vukovaru; evo što o svemu misle obitelji žrtava Kolona sjećanja u Vukovaru (Foto: Arhiva/Davor Javorovic/Pixsell) Braniteljske udruge najavile sudjelovanje u prosvjedu u Vukovaru: "Dolazimo zajedno"

>> 'Europa je šutjela dok je Vukovar razaran'

'Da vidimo ovdje i političare iz Srbije, učenike iz Srbije koji će doći ovdje da slušaju i vide što se dogodilo 91.', napomenula je Nataša Kandić, direktorica Fonda za humanitarno pravo. Te je godine u Borovu ugašen je 51 život, a za nestalim sinovima u Vukovaru traga više od 360 roditelja.

Neretljani zaplovili Dunavom u počast braniteljima

Dunavom je otplovio vijenac , ali zaplovile su i neretvanske lađe. 'Došli smo se pokloniti hrvatskoj tvrđavi na istoku, kako mi na jugu zovemo Vukovar', istaknuo je Boris Šuman, predsjednik udruge lađara. Šest lađa zaplovilo je jutros Dunavom jače i srčanije no ikad. U Vukovar su morali doći, kažu, unatoč složenom prijevozu lađa. Neretva i Dunav postali su tako povezani još jednim običajem. Na Vukovarcima je da posjet uzvrate na utrci lađara.