Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dočekat će zastupnike

VIDEO Novitet u sabornici koji nas je koštao 1,7 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor po drugi put u svojoj povijesti, dobiva novi sustav za glasovanje.

S godišnjeg odmora još se nisu vratili saborski zastupnici, a kad se vrate, u sabornici će ih dočekati tehnološki noviteti. Po uzoru na parlamente u Brruxsellesu i Strasbourgu, na radna mjesta im stižu najmoderniji glasački sustavi i razglas. Po cijeni od milijun i 700 tisuća kuna. Kako napreduju radovi, provjerila je naša ekipa.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana"

Sabornica ovih dana zjapi prazna, zastupnici su na odmoru, međutim na njihovom radnom mjestu - radilo se. Hrvatski sabor po drugi put u svojoj povijesti, dobiva novi sustav za glasovanje. 'Postavili smo nove kablove. Ruke zasad idu u povijest, osim ako ne dogodi nekakav problem sa strujom ili ako nestane struje, onda gospodin Marić ponovno nastupa', rekao nam je Slaven Hojski, tajnik Hrvatskog sabora.

Zastupnici u pola godine potrošili gotovo šest milijuna kuna

Kad se na jesen vrate u svoje klupe, umjesto zastarjelih sustava, koji odlaze u smeće, zastupnike će na njihovim klupama dočekati nova, naprednija tehnologija - koja još uvijek nije postavljena, a porezne obveznike stajat će milijun i sedamsto tisuća kuna. Upola manje od garniture iz 96., koja je za otpis. '18 godina u elektronici je jedno stoljeće, definitivno nije odgovaralo ovom vremenu, potrebama ove velike sabornice', kaže Hojski.

Zastupnici su i do sada na svojim uređajima mogli pokazati jesu li za, protiv ili su suzdržani, međutim novi sustav bit će vrlo individualan tako da će se svaka odluka, jasno prikazati na monitoru. I bit će vrlo transparentno tko od zastupnika kako glasuje.

VIDEO Popustila koncentracija zastupnicima: Izuli cipele, slali SMS-ove, čitali portale...

'Počet ćemo osim sa glasovanjem i s objavljivanjem u realnom vremenu glasovanja, i rezultata glasovanja na našoj internetskoj stranici', rekao je Hojski.

Sustav kakav se uvodi već se koristi u Strasbourgu, Bruxellesu i mnogim nacionalnim parlamentima. Još jedan novitet bit će novi i bolji razglas. 'Zastupnik Ivan Grubišić i Jakša Baloević su cijelo vrijeme rasprave slušali raspravu kao da je na stranom jeziku, sa slušalicama, a bila je plenarna sjednica na našem jeziku', kaže Hojski. Nakon 15. rujna na takve probleme mogu zaboraviti - Sabor slijedi europske trendove.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene