Hrvatski sabor po drugi put u svojoj povijesti, dobiva novi sustav za glasovanje.


S godišnjeg odmora još se nisu vratili saborski zastupnici, a kad se vrate, u sabornici će ih dočekati tehnološki noviteti. Po uzoru na parlamente u Brruxsellesu i Strasbourgu, na radna mjesta im stižu najmoderniji glasački sustavi i razglas. Po cijeni od milijun i 700 tisuća kuna. Kako napreduju radovi, provjerila je naša ekipa.

Vezani članci Dijana Zadravec Zadravec pokazala dokumente koji navodno dokazuju nepravilnosti u KBC-u: ''Preko posrednika su mi prijetili otkazom. Vatavuk se usporedio s Hitlerom'' Zlata Hrvoj Šipek, nova državna odvjetnica Nakon afere masoni Hrvatska dobila prvu glavnu državnu odvjetnicu

Sabornica ovih dana zjapi prazna, zastupnici su na odmoru, međutim na njihovom radnom mjestu - radilo se. Hrvatski sabor po drugi put u svojoj povijesti, dobiva novi sustav za glasovanje. 'Postavili smo nove kablove. Ruke zasad idu u povijest, osim ako ne dogodi nekakav problem sa strujom ili ako nestane struje, onda gospodin Marić ponovno nastupa', rekao nam je Slaven Hojski, tajnik Hrvatskog sabora.

Zastupnici u pola godine potrošili gotovo šest milijuna kuna

Kad se na jesen vrate u svoje klupe, umjesto zastarjelih sustava, koji odlaze u smeće, zastupnike će na njihovim klupama dočekati nova, naprednija tehnologija - koja još uvijek nije postavljena, a porezne obveznike stajat će milijun i sedamsto tisuća kuna. Upola manje od garniture iz 96., koja je za otpis. '18 godina u elektronici je jedno stoljeće, definitivno nije odgovaralo ovom vremenu, potrebama ove velike sabornice', kaže Hojski.

Zastupnici su i do sada na svojim uređajima mogli pokazati jesu li za, protiv ili su suzdržani, međutim novi sustav bit će vrlo individualan tako da će se svaka odluka, jasno prikazati na monitoru. I bit će vrlo transparentno tko od zastupnika kako glasuje.

VIDEO Popustila koncentracija zastupnicima: Izuli cipele, slali SMS-ove, čitali portale...

'Počet ćemo osim sa glasovanjem i s objavljivanjem u realnom vremenu glasovanja, i rezultata glasovanja na našoj internetskoj stranici', rekao je Hojski.

Sustav kakav se uvodi već se koristi u Strasbourgu, Bruxellesu i mnogim nacionalnim parlamentima. Još jedan novitet bit će novi i bolji razglas. 'Zastupnik Ivan Grubišić i Jakša Baloević su cijelo vrijeme rasprave slušali raspravu kao da je na stranom jeziku, sa slušalicama, a bila je plenarna sjednica na našem jeziku', kaže Hojski. Nakon 15. rujna na takve probleme mogu zaboraviti - Sabor slijedi europske trendove.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook