Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izglasali 130 zakona

Zastupnici u pola godine potrošili gotovo šest milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon posljednjeg radnog dana prije dvomjesečne ljetne stanke, predsjednik Sabora Josip Leko, izvijestio je o radu zastupnika. U prvoj polovici godine doneseno je 130 zakona.

'Hrvatski sabor u prvoj polovici godine u dvije Sjednice donio je 130 zakona od kojih je 26 usklađeno s EU 103, od njih je 79 posto doneseno po hitnoj proceduri, a tri zakona su odbijena. Nemam podatak koliko je amandmana usvojio Sabor, no moja je ocjena da je Sabor odradio u skladu s Ustavom sve Ustavom predviđene obveze Sabora, barem u formalnom smislu', izvijestio je predsjednik Sabora Josip Leko.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

Dodaje kako rad parlamenta i njegove rezultate ocjenjuju građani. 'O radu zastupnika građani isto daju ocjenu. Ja mislim da bi rad zastupnika u parlamentu trebalo uspoređivati s usporedivim, s parlamentima zemalja EU i s Europskim parlamentom', kaže Leko.

VIDEO Popustila koncentracija zastupnicima: Izuli cipele, slali SMS-ove, čitali portale...

Stalno se nameće pitanje o tome zašto građani ne ocjenjuju dobro Sabor. Nismo riješili krizu niti su rezultati Vlade zadovoljavajući. Mi smo radili poteze koje smo morali činiti. Zakoni su, kaže, finalni proizvodi do kojeg treba puno vremena. 'Nisam zadovoljan što se po zahtjevu Vlade većina zakona donosi po hitnom postupku. Najbolje je da zakoni idu barem u dva čitanja kako bi javnost mogla biti bolje informirana oko zakonskih prijedloga', rekao je.

Građani često ne ocjenjuju sabor dobro, ali to je, kaže Leko, radi dojma. 'Ostaje samo dojam, a činjenice pokazuju drugačiju sliku. Parlamentarni sustav je predvidio da je parlamentarna većina zapravo Vlada. Kritika Sabora upućena od građana, respektirana je i u Vladi i u parlamentu.

Treba ojačati ulogu predsjednika Sabora i učiniti ga još više odgovornim za proceduru i možda predvidjeti da predsjednik Sabora nije član ni jedne stranke dok je na funkciji predsjednika Sabora. Ne razmišljam o svojoj poziciji već o budućnosti.

Saborski zastupnik odgovoran je samo građanima u političkom smislu nisu svi zastupnici jednako angažirani, ali postoje zastupnici koji se dobro pripremaju i nadam se da će biti sve više takvih zastupnika, a ne onih koji teže samo statističkim brojkama', zaključuje Leko.

Evo još nekih zanimljivih podataka o zastupnicima:

- Zastupnici su se za riječ javili više od 6.000 puta, najviše za repliku i odgovore na repliku.

- Tijekom Aktualnog prijepodneva postavljeno je 79 zastupničkih pitanja, a 309 pitanja upućeno je u pisanom obliku.

- Zatupnici su ukupno (od 1.siječnja do 11.srpnja) potrošili 5.642.014,07 kuna na dnevnice, prijevoz, hotele, stanarinu.

- Najviše su potrošili zastupnici Matušić Frano, Jurjević Marin, Ingrid Antičević-Marinović. Na troškoviku zastupnika za razdoblje 1. siječnja do 11. srpnja 2014,,  navedeno je da troškovnik nije konačan, jer nisu obračunata sva službena putovanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene