Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori u tijeku

Zastupnici manjina o kontaktima s HDZ-om: 'Vjerujemo da ćemo se dogovoriti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izabrani zastupnici nacionalnih manjina održali su u srijedu prvi sastanak vezan uz formiranje zajedničkog saborskog kluba, nakon kojega su izvijestili kako je dogovoreno da će svih osmero manjinskih zastupnika nastupati zajednički i pripremiti platformu mogućeg sporazuma s budućom vladom.

"Danas je održan prvi sastanak izabranih zastupnika nacionalnih manjina. Dogovorili smo se da ćemo zajednički nastupati i pripremamo platformu mogućeg sporazuma. Odradili smo određeni nacrt, sutra nastavljamo s našim radom, a onda ćemo vidjeti za nastavak suradnje", kazao je novinarima zastupnik češke manjine Vladimir Bilek.

Pročitajte i ovo Dijana Zadravec Romi u Hrvatskoj Rasplamsale se tenzije nakon rasističkog ispada Zadravec: Kajtazi joj poručio da se ode liječiti, evo što mu je odgovorila Veljko Kajtazi zbog rasističke objave VIDEO Kajtazi odbrusio Zadravec: "Ovo vidim kao vapaj u pomoć jedne psihički nestabilne osobe koja nije u stanju obavljati svoj posao"

Upitan koje će uvjete za suradnju postaviti manjinski zastupnici, odgovorio je da je riječ o pravima nacionalnih manjina i programskoj platformi.

"Moramo se uskladiti s budućom vladom i to mora postati dio programa hrvatske Vlade", rekao je Bilek. Uvjeren je da će zajednički program zastupnici nacionalnih manjina usuglasiti ovih dana.

Zastupnici nisu razgovarali o mogućoj suradnji s novom vladom, no Bilek je napomenuo kako se zna tko je relativni izborni pobjednik s kojim će manjine razgovarati na temelju zajedničke platforme.

Potvrdio je i da je bilo kontakata s predstavnicima HDZ-a.

"Određeni kontakti su bili s njihove strane prema nama, kao i drugih stranaka. Vjerujemo da ćemo se dogovoriti, ali mi prvo moramo postaviti svoju platformu", rekao je.

Zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi kazao je, pak, kako ima određene zamjerke prema HDZ-u, ali i poručio kako će se prilagoditi stavu drugih manjinskih zastupnika.

Zastupnici nisu htjeli govoriti o detaljima buduće programske platforme, pa ni o tome hoće li se među uvjetima naći i puna primjena prava manjina na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika u sredinama u kojima ostvaruju to pravo.

"Pustimo da odradimo platformu, nakon toga ćete vidjeti dokumente i prijedlog sporazuma i onda ćemo moći vidjeti nešto više", poručili su. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene