Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izabrani zastupnici nacionalnih manjina održali su u srijedu prvi sastanak vezan uz formiranje zajedničkog saborskog kluba, nakon kojega su izvijestili kako je dogovoreno da će svih osmero manjinskih zastupnika nastupati zajednički i pripremiti platformu mogućeg sporazuma s budućom vladom.


"Danas je održan prvi sastanak izabranih zastupnika nacionalnih manjina. Dogovorili smo se da ćemo zajednički nastupati i pripremamo platformu mogućeg sporazuma. Odradili smo određeni nacrt, sutra nastavljamo s našim radom, a onda ćemo vidjeti za nastavak suradnje", kazao je novinarima zastupnik češke manjine Vladimir Bilek.

Vezani članci Veljko Kajtazi Veljko Kajtazi pozitivan na koronavirus, sjednici prisustvuje putem videoveze Vladimir Bilek Završio sastanak manjinaca: "Postoji mogućnost da dobijemo mjesto ministra ili potpredsjednika Vlade"

Upitan koje će uvjete za suradnju postaviti manjinski zastupnici, odgovorio je da je riječ o pravima nacionalnih manjina i programskoj platformi.

"Moramo se uskladiti s budućom vladom i to mora postati dio programa hrvatske Vlade", rekao je Bilek. Uvjeren je da će zajednički program zastupnici nacionalnih manjina usuglasiti ovih dana.

Zastupnici nisu razgovarali o mogućoj suradnji s novom vladom, no Bilek je napomenuo kako se zna tko je relativni izborni pobjednik s kojim će manjine razgovarati na temelju zajedničke platforme.

Potvrdio je i da je bilo kontakata s predstavnicima HDZ-a.

"Određeni kontakti su bili s njihove strane prema nama, kao i drugih stranaka. Vjerujemo da ćemo se dogovoriti, ali mi prvo moramo postaviti svoju platformu", rekao je.

Zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi kazao je, pak, kako ima određene zamjerke prema HDZ-u, ali i poručio kako će se prilagoditi stavu drugih manjinskih zastupnika.

Zastupnici nisu htjeli govoriti o detaljima buduće programske platforme, pa ni o tome hoće li se među uvjetima naći i puna primjena prava manjina na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika u sredinama u kojima ostvaruju to pravo.

"Pustimo da odradimo platformu, nakon toga ćete vidjeti dokumente i prijedlog sporazuma i onda ćemo moći vidjeti nešto više", poručili su. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju