Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'9 vrsta vremena na dan'

'TRAVANJ IMA DEVET VRSTA VREMENA NA DAN' Kako izdržati prevrtljivo vrijeme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da je vrijeme u travnju promjenjivo, te da je teško pratiti vremensku prognozu, uvjerili smo se posljednjih dana.

Ovaj proljetni mjesec poznat je po kratkim izmjenama toplog i hladnog vremena o čemu postoji i pregršt pučkih izreka poput one da 'travanj ima devet vrsta vremena na dan'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno Sunčano vrijeme VREMENSKA PROGNOZA Za vikend uživajte u Suncu, od sredine tjedna drastična promjena: Na jednu stvar treba posebno pripaziti

'Travanj je prvi proljetni mjesec, međutim nestabilan. Može biti ponekih naleta zime i vrijeme je mnogo toplije nego u ožujku. Nestabilan je jer dolazi do promjene u općoj cirkulaciji atmosfere. Zimi imamo sibirsku anticiklonu koja određuje vrijeme, a ljeti azursku anticiklonu koja isto tako određuje vrijeme, bude vruće i stabilno. Međutim, kad se jedna povuče, ova sibirska, a azurska ne ojača dovoljno, ostavlja prostor za brze izmjene ciklona i anticiklona i zato se vrijeme često mijenja', objasnio je Darijo Brzoja, meteorolog Nove TV.

O zdravstvenim tegobama vezanima za promjene vremena u razgovarali smo s dr. Ileanom.Lučić-Reno.

Postoji li neki čaroban recept koji će svima nam olakšati ovakve promjene vremena u travnju?

I zdravi mladi organizam teže podnosi ovakve nagle promjene iz deset stupnjeva hladnije, pa deset stupnjeva toplije. Dakle, čarobnog recepta nema, ali treba osluškivati svoj organizam i mladim ljudima savjetujemo da uzimaju tekućinu, da redovitije uzimaju obroke, da ne budu neispavani.

Rekli ste da se znaju dogoditi i kolapsi mladim ljudima.

Da, bez doručka krenu u školu ili na fakultet, pa onda kolabiraju na javnom mjestu, u tramvaju. Moraju uzimati dosta tekućine i voća, povrća, tako da im hrana bude raznolikija. Ali oni su uglavnom na fast foodu.

Znači nije neuobičajeno da se i mladima događaju problemi, tegobe, da im bude loše zbog promjene vremena. Zašto smo svi osjetljivi bez obzira na godine?

Vanjski tlak djeluje na naš cirkularatorni sustav. Osim toga, u posljednje vrijeme ima puno mladih koji imaju peludnu hunjavicu i upozoravamo ih da bi možda trebali početi ranije uzimati terapiju protiv toga, tko zna da je osjetljiv na određene cvjetanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene