Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Da je vrijeme u travnju promjenjivo, te da je teško pratiti vremensku prognozu, uvjerili smo se posljednjih dana.


Ovaj proljetni mjesec poznat je po kratkim izmjenama toplog i hladnog vremena o čemu postoji i pregršt pučkih izreka poput one da 'travanj ima devet vrsta vremena na dan'.

Vezani članci Ogromna količina kiše poplavila dijelove Rijeke Snažno nevrijeme u Rijeci: Bujice blata i vode poplavile dijelove grada, šahtovi opet letjeli u zrak, automobili ostajali na cesti Zagreb - Promjena vremena Prvi dan škole u većini zemlje hladniji, a ponegdje i kišovit: Uskoro se ipak vraća ljeto

'Travanj je prvi proljetni mjesec, međutim nestabilan. Može biti ponekih naleta zime i vrijeme je mnogo toplije nego u ožujku. Nestabilan je jer dolazi do promjene u općoj cirkulaciji atmosfere. Zimi imamo sibirsku anticiklonu koja određuje vrijeme, a ljeti azursku anticiklonu koja isto tako određuje vrijeme, bude vruće i stabilno. Međutim, kad se jedna povuče, ova sibirska, a azurska ne ojača dovoljno, ostavlja prostor za brze izmjene ciklona i anticiklona i zato se vrijeme često mijenja', objasnio je Darijo Brzoja, meteorolog Nove TV.

O zdravstvenim tegobama vezanima za promjene vremena u razgovarali smo s dr. Ileanom.Lučić-Reno.

Postoji li neki čaroban recept koji će svima nam olakšati ovakve promjene vremena u travnju?

I zdravi mladi organizam teže podnosi ovakve nagle promjene iz deset stupnjeva hladnije, pa deset stupnjeva toplije. Dakle, čarobnog recepta nema, ali treba osluškivati svoj organizam i mladim ljudima savjetujemo da uzimaju tekućinu, da redovitije uzimaju obroke, da ne budu neispavani.

Rekli ste da se znaju dogoditi i kolapsi mladim ljudima.

Da, bez doručka krenu u školu ili na fakultet, pa onda kolabiraju na javnom mjestu, u tramvaju. Moraju uzimati dosta tekućine i voća, povrća, tako da im hrana bude raznolikija. Ali oni su uglavnom na fast foodu.

Znači nije neuobičajeno da se i mladima događaju problemi, tegobe, da im bude loše zbog promjene vremena. Zašto smo svi osjetljivi bez obzira na godine?

Vanjski tlak djeluje na naš cirkularatorni sustav. Osim toga, u posljednje vrijeme ima puno mladih koji imaju peludnu hunjavicu i upozoravamo ih da bi možda trebali početi ranije uzimati terapiju protiv toga, tko zna da je osjetljiv na određene cvjetanje.