Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Broj oboljelih od svinjske gripe i dalje raste. Prema posljednjim, sada već starim podacima, oboljelih je više od 2500, a bolest se pojavljuje i u krajevima koji su do sada bili pošteđeni. Služba za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo danas je tijekom popodneva trebala objaviti nove podatke o broju zaraženih, no u posljednjem telefonskom razgovoru kazali su nam kako će oni biti objavljeni tek sutra ujutro.


Uz Zagreb epicentar zaraze su Split i Dalmacija. U Zadru je na zaraznom odjelu završila i jedna trudnica. Oprezni su svi pa je tako i u vrtićima na snazi poseban režim - povećan je stupanj higijenske zaštite djece. 'Trebamo prati ruke i kad kišemo i kašljemo onda trebamo staviti ruku na usta', osnove je naučila i mala Lorena, a i tete su dobile dodatne upute. 'Djecu redovito vodimo van, provjetravamo prostore, higijena u vrtićima je sada pod jednom većom paskom', kazala Jadranka Milivojević, zdravstvena voditeljica vrtića Milana Sachsa.

Vezani članci Slika nije dostupna Od pandemije gripe H1N1 više od 12.220 mrtvih 2009. Slika nije dostupna Potvrđeno: Umrli u Sisku šesta je žrtva gripe

Svinjska gripa realnost je i u Zadru. 20-ak novozaraženih potražilo je danas liječničku pomoć. Većina je ipak puštena na kućnu njegu. 'Svega je jedna bolesnica, radi se o trudnici. Zaprimljena je na ginekološki odjel i ona je hospitalizirana zbog visoke temperature i drugih simptoma gripe', kazao je dr. Boris Dželalija sa zaraznog odjela Opće bolnice Zadar.

>> Milinović: Preminula još jedna žrtva svinjske gripe

>> Izbjegavajte zatvorene prostore s puno ljudi

>> BiH: Broj oboljelih od H1N1 udvostručen u tjedan dana

Svinjska gripa u Splitu već je odnijela dva života. 61- godišnji muškarac bio je i prva žrtva u Hrvatskoj, a prije dva dana bolesti je podlegla i 3-godišnja djevojčica. Na liječenju u bolnici još je 18 osoba. Traži se proglašavanje epidemije. 'Ako svijet ima pandemiju onda i Hrvatska vjerojatno ima epidemiju', kazao je dr. Nikola Bradarić s Odjela za zarazne bolesti KBC-a Split. No, umjesto epidemijskih mjera ministar Milinović se odlučio za poziv ugostiteljima da zabrane pušenje jer dim oštećuje sluznice i time slabi imunitet. No na to će se, čini se, ipak rijetki odlučiti. 'Nikad ja njega ne čujem, ne zanima me on', kazao je o ministrovim riječima jedan ugostitelj.

Na oprez se odlučila i jedna privatna splitska gimnazija. Nastava je obustavljena, a slične mjere preporučuju se i ostalim školama gdje se pojavi veći broj zaraženih. U riječkome KBC-u su pak od danas su zbog epidemije zabranjeni posjeti bolesnicima. Odluku je donijelo ravnateljstvo na temelju dogovora s Epidemiološkom službom Zavoda za javno zdravstvo u Rijeci kako bi se spriječilo širenje zaraze među bolesnicima na koje ta gripa može imati jači učinak nego na zdrave osobe. Prvi slučajevi zabilježeni su i u Osijeku pa su posjete zabranjene i u osječkom KBC-u kroz koji dnevno prođe i do pet tisuća pacijenata.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju