Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pridržavajte se liječničkih savjeta

Izbjegavajte zatvorene prostore s puno ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stožer za zdravstvo Grada Zagreba izdao je naputke što činiti u slučaju pandemijske gripe H1N1.

Virus se može prepoznati po povišenoj tjelesnoj temperaturi, glavobolji, umoru, bolovima u mišićima, kašlju, grlobolji, curenju iz nosa ili neprohodnosti nosa uz moguće bolove u trbuhu, mučninu, povraćanje i proljev.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Povećan stupanj higijenske zaštite Zaraženih sve više, poseban režim uveden i u vrtiće Slika nije dostupna Sve više zaraženih Argentina: Tromjesečna beba umrla od svinjske gripe

U slučaju gripe potrebno je javiti se svom liječniku obiteljske medicine koji će oboljelog, ocijeni li potrebnim, pozvati na pregled u ambulantu gdje će, također prema potrebi, moći dobiti i antivirusni lijek. Pritom će u bolnicu uputiti samo najteže slučajeve oboljenja i bolesnike kod kojih je došlo do komplikacija. Preporučuje se pridržavanje liječničkih savjeta, uzimanje dovoljno tekućine i lako probavljivu hranu te snižavati povišenu tjelesnu temperaturu. Letak sa preporukama Zagrepčani će moći dobiti u liječničkim čekaonicama i u ljekarnama Gradskih ljekarni Zagreb.

>> Broj zaraženih od nove gripe popeo se na 2.500

>> Srbija proglasila epidemiju svinjske gripe

'Ako je potrebno uzmite lijek protiv bolova, ne zanemarite svoju redovitu terapiju ako ste kronični bolesnik, a poseban oprez potreban je kod oboljele djece, trudnica i teških kroničnih bolesnika', stoji u preporukama zagrebačkog Stožera za zdravstvo u slučaju pandemijske gripe. Podsjeća se da je gripa virusna infekcija dišnih organa koja se lako širi, a najčešće se prenosi kapljicama nastalim prilikom kihanja i kašljanja. Virus gripe može se prenijeti ako se kontaminiranim rukama dodiruju sluznice usta, nosa i oka. Kako bi se spriječila infekcija virusom gripe preporučuje se izbjegavanje zatvorenih prostora gdje boravi mnogo ljudi, odnosno svaki nepotreban kontakt s većim brojem ljudi i osobama koje imaju simptome respiratorne bolesti. Treba redovito prozračivati prostorije, prati ruke vodom i sapunom ili koristiti alkoholni dezinficijens za ruke.

Cijepljenje protiv ovogodišnje pandemijske gripe u nas se očekuje tijekom prosinca, a prije toga u studenome provodi se cijepljenje protiv sezonske gripe koje se preporuča za sve kronične bolesnike (srčane, plućne, jetrene, bubrežne bolesnike i dijabetičare), za osobe starije od 65 godina i osobe koje njeguju teške kronične bolesnike. U Hrvatskoj je trenutačno 2.500 oboljelih od svinjske gripe. Od toga su 503 slučaja laboratorijski potvrđena, a 1997 slučajeva gripe nije laboratorijski potvrđeno, priopćili su iz Ministarstva zdravstva.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene