Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mostu se ne žuri

ZAPELO SASTAVLJANJE VLADE 'Mislim da je teško očekivati da ćemo potpise imati već u utorak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponedjeljak se nastavljaju pregovori HDZ-a s Mostom, a potom i nacionalnim manjinama oko potrebne većine za sastavljanje Vlade. Predsjednica od utorka može stranke pozvati na konzultacije.

Tvrdnje kako se o funkcijama još ne razgovara, kada su u pitanju neki pregovarači - više ne stoje. Predstavnici SDSS-a jasno su rekli što žele. Hoće li to i dobiti do utorka - u zamjenu za potpise potpore?

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje

'Krećemo s vrlo jasnih pozicija. HDZ ima 61 mandat, Most ima 13', jasan je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Bila bi to 74 potpisa, no ni na njih do utorka, čini se, Plenković ne može računati.

'Ja mislim da je teško očekivati da ćemo potpise imati već u utorak. Pa čak mogu reći da su kolege iz HDZ-a same rekle da s tim ne treba žuriti. Potpise potpore unatoč dobrim pregovorima neće HDZ-u barem za sada dati ni dio predstavnika manjina koji su najavili da su spremni podržati HDZ-ovu Vladu', rekao je Miroslav Šimić iz Mosta.

'Tek kad dogovorimo zajedničke obveze možemo govoriti o potpisima. Usuglašeno je, možemo reći, 99 posto onoga što će ući u program Vlade iz zajedničkog sporazuma svih zastupnika nacionalnih manjina', rekao je Boris Milošević iz SDSS-a.

Usuglašavaju se, tvrde, programi, a ne kadrovska križaljka. No ipak sve se glasnije spominju resori koje bi u Vladi HDZ-a i Mosta dobio manji partner. HDZ navodno ne planira Mostu dati više od četiri ministarstva i mjesto potpredsjednika Vlade.

'Mislim da nije dobro bilo kakvo licitiranje niti imenima niti brojevima preko medija, to ne može doprinijeti nekakvom nastavku konstruktivnih razgovora', rekao je Šimić. Svoje uvjete za potporu imaju i predstavnici nacionalnih manjina.

'Želimo sudjelovati u vlasti. Na koji način, tek trebamo razgovarati s partnerima iz HDZ-a', kazao je Milošević. Radi li se o mjestu potpredsjednika Vlade ili tek o nižim razinama po ministarstvima nitko ne želi službeno potvrditi, no Most je jasnoga stava - Vladu trebaju činiti HDZ i Most.

Razgovaraju samo s HDZ-om jer druga strana za pregovore ne postoji. Od ponedjeljka, kada se objave konačni rezultati izbora, teče rok od 20 dana za sazivanje prve sjednice Sabora. Rok u kojem predsjednica nekome treba dati mandat za sastavljanje Vlade - ne postoji. Pa se politička kombinatorika i licitacija nastavljaju.


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene