Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

HDZ s manjinama

ŽELI LI BITI MINISTAR? Hasanbegović o Pupovcu i svojoj ulozi u budućoj vladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sastao se sa zastupnicima nacionalnih manjina izabranima u Hrvatski sabor, a nakon sastanka sudionici su izrazili zadovoljstvo razgovorom.

12:59 - Ispred središnjice HDZ-a novinari su zatekli i tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića od kojeg su pokušali dobiti odgovor na pitanja o njegovom eventualnom mjestu u budućoj Vladi. Rekao je samo kako je Pupovac dao do znanja da ne želi biti u Vladi, a kada je suočen s tim da Pupovac ne želi u Vladu u kojoj je i on, Hasanbegović je šutio. Također je prešutio i odgovor na pitanje želi li on biti ponovno ministar kulture.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Na braniku Cure audiosnimke Plenkovića, on šuti, oglasio se HDZ: ''To je očajnička diverzija'' Ivan Penava i Andrej Plenković Navodno tajno snimljeno Plenković snimljen kako vrijeđa Penavu i Most? "Moja baba pokojna bi tako mogla biti gradonačelnica Vukovara... Most - to su bolesnici"

Budući da se pozdravio s pojedinim predstavnicima nacionalnih manjina koji su bili na sastanku u središnjici HDZ-a, kazao je da su oni gotovo svi njegovi prijatelji.

11:58 - Nakon sastanka Plenković je rekao kako je zadovoljan sastankom, da je prošao u dobroj atmosferi i da su to bili inicijalni razgovori te je dogovorena dinamika razgovora. ''Želimo imati kontinuiranu kvalitetnu i operativnu suradnju s nacionalnim manjinama'', kazao je Plenković.

'Izrazili smo želju da Vlada ima potporu svih manjina', dodao je Plenković i istaknuo da je dogovoreno da sljedeći sastanak bude u četvrtak.

Predstavnici manjina koji će sjediti u Saboru: Milorad Pupovac, Mile Horvat, Boris Milošević, Furio Radin, Veljko Kajtazi, Vladimir Bilek, Robert Jankovisc i Ermina Lekaj Prljaskaj. Pupovac je također potvrdio da je sastanak protekao u dobroj atmosferi i da su razgovarali o načelnim pitanjima kako će započeti pregovore i koje su tematike posebno važne za pripadnike nacionalnih manjina. ''Prepoznali smo otvorenost za razgovor i postizanje sporazuma. I mi smo manifestirali otvorenost i spremnost da dođemo do rješenja koje će jamčiti Hrvatskoj stanje normalnosti'', rekao je Pupovac.

Plenković je upitan o Hasanbegoviću, na što je ponovio kako je jasno kako funkcioniraju procesi demokracije i da ministre bira mandatar.

Pupovac je na to rekao da manjine imaju puno povjerenje u Plenkovića kada su posrijedi odluke kao što je sastav Vlade.

''Važnije od toga je da se za razliku od prije deset mjeseci, nas osam zastupnika dogovaramo bez ikakvih vanjskih pritisaka i cijenimo što se to poštuje u našoj komunikaciji. Manjine jedinstveno mogu nastupati kad su posrijedi razgovori s Plenkovićem i suradnicima'', kaže Pupovac.

Na upit o jamstvima Mosta koji su nakon izbora dali rok od pet dana što znači da on istječe danas, Plenković je podsjetio da je zajednički sastanak dogovoren za ponedjeljak.

''Mislim da svi zajedno evoluiramo, u utorak smo precizno definirali kalendar susreta. Ljudi su u kontaktu, nikakvih ultimatuma nema. To je možda bila predizborna retorika. Proces nakon izbora vodim kao predsjednik stranke koja ima daleko najviše pojedinačnih mandata. Imamo prirodno pravo formiranja stabilne većine'', zaključio je Plenković.

10:30 - Svih osam predstavnika nacionalnih manjina došlo je zajedno na sastanak HDZ-a. No prije sastanka nisu davali izjave.

10:08 - Nastavljaju se razgovori za sastav nove Vlade, nakon što na izborima održanim 11. rujna, ni jedna politička opcija nije dobila dovoljan broj mandata za samostalno formiranje vlasti.

Budući da je najviše - 61 mandat, dobio HDZ, upravo su oni započeli razgovore s potencijalnim partnerima.

Danas su na redu razgovori HDZ-a s predstavnicima manjina koji u Hrvatskom saboru imaju osam mandata.

Saborski zastupnici nacionalnih manjina usuglasili su glavninu programske platforme za mogući sporazum s budućom Vladom. Osim zajedničkog dijela za sve manjine zastupljene u Saboru, program će sadržavati i specifične dijelove za svaku od njih i sve to zajedno bit će jedna cjelina koja bi, navodi Radin, trebala biti dio vladinog programa.

O pojedinostima programa Radin ne želi govoriti sve dok ga ne vide potencijalni sugovornici, odnosno članovi buduće vlade.

U programu, kaže, nema ništa spektakularnog. "Radi se o pravima koja imamo, koja proizlaze iz Ustava i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, i pravima koja još trebamo ostvariti. Uvijek se kaže 'nitko neće dirati prava nacionalnih manjina', a ovim programom obrazlažemo koja su to prava za koja mislimo da se trebaju ostvariti, odnosno da se ne trebaju dirati", rekao je Radin.

Vidjet ćemo koliko će taj dokument biti prihvaćen i to je osnova svega, zaključio je.

Plenković: Ministre bira onaj kome predsjednica da mandat

Milorad Pupovacje rekao da vlada neće imati podršku ako u njoj bude sjedio dosadašnji ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Plenković je odgovorio na ovaj zahtjev Pupovca istaknuvši da će mandatar i sada, kao što je bilo i prije, odlučivati o ministrima i sastavu vlade.

''Svašta se piše. Kada predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović da mandataru ponudu da sastavi vladu onda, on odlučuje o ministrima i sastavu vlade. Tako je bilo prije, tako će biti i sada", izjavio je Plenković ispred središnjice HDZ-a.

Hasanbegović je u četvrtak odgovorio da neće Pupovac kadrovirati sastav buduće hrvatske vlade, već će predsjednik HDZ-a Plenković imati čvrstu parlamentarnu većinu sa, ili bez tri zastupnika SDSS-a.

Plenković je prije sastanka kazao kako očekuje dobar razgovor na kojem će predstavnicima manjina predstaviti ideju kako formirati stabilnu parlamentarnu većinu, "da pokažemo poštovanje prema zaštiti i pravima nacionalnih manjina, a što i Ustav RH, zakon i drugi ustavni zakoni predviđaju". Također, želja mu je upoznati se s platformom nacionalnih manjina nakon njihovih konzultacija.

Podsjetimo, u utorak je relativni pobjednik HDZ razgovarao s predstavnicima Mosta koji će u 9. sazivu Sabora imati 13 mandata, a te su razgovore obje strane ocijenile zadovoljavajućima. No prije formiranja vlade valja ispuniti sedam jamstava Mosta o kojima će se detaljnije razgovarati u narednim tjednima. Prije izbora, lider Mosta Božo Petrov jasno je isticao kako Plenković ne može biti premijer u vladi u kojoj bi sudjelovala njegova stranka. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene