Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osijek je jedini klub iz Europe koji je primio poziv za sudjelovanje na nogometnom turniru u Sjevernoj Koreji. Mlade Osječane u jednu od najzatvorenijih zemalja svijeta pozvao je osobno korejski vođa Kim Jong-un.


Poziv na nogometni turnir u Sjevernu Koreju stigao je na adresu starijih pionira osječkog prvoligaša. 'Jedan od turnira koji je specifičan jer je s drugog kontinenta iz daleko. Svi znamo državu koja je, tako da vrlo zanimljiv poziv', kaže Miroslav Žitnjak, voditelj škole nogometa NK Osijek.

Vezani članci Vojna parada u Pjong Jangu - 1 Vojna smotra u Sjevernoj Koreji, lansirali balističku raketu s podmornice: "Veličanstvene elitne postrojbe i nepobjedive zračne snage" Kim Jong Un i Kim Yo Jong Kim Jong Un i njegova obitelj cijepljeni protiv koronavirusa eksperimentalnim cjepivom?

Talentirani mladići o ovome su mogli samo sanjati. O Koreji jedva da išta znaju.

A sjevernokorejski vođa osobno je odabrao i pozvao talentirane petnaestogodišnjake. Dobar glas daleko se čuje i Osječani su dobili poziv kao jedina momčad iz Europe. 'Znamo da smo poznata škola u Europi, a sada smo dobili potvrdu da je to i šire', kaže trener Ronald Grnja.

Oduševljenje ovom zaista rijetkom prilikom, pogotovo u njihovim godinama, ne skrivaju ni mladi bijelo-plavi. 'To je samo jedan pokazatelj koliko ova škola radi. To bi bila jedna nagrada za ovu školu i mislim da bi se tamo predstavili u dobrom svijetlu', kaže Filip Lišnić, kapetan tima, NK Osijek.

Kim Jong-un ima starijeg brata i čini se da mu je malo frka...

A odluku, hoće li svoj talent pokazati na korejskom tlu, i otići u drugoj polovici kolovoza u daleki Pjongjang, u klubu - još važu.

'Put je dalek, nepoznanica je koliko god znamo o toj državi opet je nepoznanica. Prekratko je vrijeme koliko god lijepo zvuči', kažu u klubu.

Troškovi puta su im plaćeni, ali rizik je velik. Hoće li momčad biti razočarana ako ne odu?

'Oni vole nogomet pa igrali u Koreji ili u Hrvatskoj, ja mislim da je isto', kaže trener.

Pitanje je hoće li biti isto voljenom vođi, i hoće li, ako ga odbiju, svoj poziv uputiti i drugi put?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook