Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BICIKLISTI NEZADOVOLJNI

Zakon donio novost za bicikliste zbog koje bi mogli ostati bez 300 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednje izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama donijele su i jednu novost za bicikliste, koji odsad moraju nositi reflektirajući prsluk, odjeću ili druge reflektirajuće oznake prilikom vožnje na svim cestama.

 Biciklisti koji se ne budu pridržavali obaveze o nošenju reflektirajućeg prsluka, odjeće ili pak reflektirajuće oznake u vožnji mogu biti kažnjeni s 300 kuna. 

Pročitajte i ovo Slušalice ZAKONSKE IZMJENE Pravila u prometu: Slušalice u ušima u nekim bi vas situacijama mogle skupo koštati Biciklisti, ilustracija - 2 "Krenu kao nenormalni i onda se čude" Istražili smo "ljubav" između biciklista i vozača: Žale se na prometni infarstrukturu, ali i jedni na druge

Ova je odredba, koja se našla u Zakonu izglasanom 27. rujna, a koji je upravo stupio na snagu, iznenadila udruženja biciklista jer, tvrde, o njoj nije bilo spomena tijekom javne rasprave.

"Slažemo se kako je uočljivost biciklista na cestama iznimno važna, no europska i svjetska iskustva pokazala su da predložena mjera nošenja reflektirajuće odjeće smanjuje atraktivnost, praktičnost i pristupačnost korištenja bicikla u funkciji lokalnog prijevoznog sredstva, što umanjuje i poništava brojne pozitivne učinke koje popularizacija vožnje bicikla ima u zajednici", poručuju iz Sindikata biciklista, te upozoravaju da postroženje obveze korištenja reflektirajuće odjeće u ovom slučaju nije utemeljeno na dokazima koji bi upućivali da postojeće zakonske obveze nisu dovoljne. 

A dosad su biciklisti ionako imali obvezu koristiti biciklistička svjetla i reflektirajuću odjeću ili prsluk na javnim cestama. 

Policija, naime, ne prikuplja podatke o korištenju svjetala i reflektirajuće odjeće, pa čak ni kao podatak u izvještajima o prometnim nesrećama u kojima sudjeluju bicikli

"Postojeće zakonske obveze o korištenju svjetala bile bi daleko učinkovitije mjere za noćnu vidljivost vozača bicikala, no razina njihovog korištenja je izrazito niska. Na to ukazuju podaci do kojih je udruga “Sindikat biciklista” došla terenskim praćenjem osvjetljenosti vozača bicikala tijekom protekle tri godine. Prema tim podacima, otprilike polovica vozača bicikala na području Zagreba ne koristi baš nikakva svjetla u večernjim i noćnim satima, a manje od 40 posto ih koristi oba zakonski propisana svjetla: prednje bijelo i stražnje crveno", kažu u Sindikatu biciklista.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene