Novca nema ni za mlade matematičare koji bi htjeli otići na natjecanje u svijet. Djeca nam se s takvih natjecanja uvijek vraćaju sa zlatom, srebrom i broncom. No, novca nema. Ostali su bez financijske potpore Ministarstva za pripremu učenika za međunarodna natjecanja iz matematike.

Galerija Novca nema ni za mlade matematičare (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Novca nema ni za mlade matematičare (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Novca nema ni za mlade matematičare (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Novca nema ni za mlade matematičare (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Gost Dnevnika Nove TV, prof.dr.sc. Hrvoje Kraljević predsjednik je Hrvatskog matematičkog društva. Upitali smo ga što s novonastalom situacijom, postoji li način da se djeci ipak omoguće pripreme?

Vezani članci U hrvatskim općinama kradu i mrtvi! - 1 Bizarne krađe iz općinskih blagajni: Milijuni se prebacuju na privatne račune, novac se iznosi u vrećama, a na kraju su za sve krivi - mrtvi! Dubravka Šuica - 1 Dubravka Šuica otkrila što Hrvatska treba napraviti da bi od Europske unije dobila novac za oporavak

"Naravno da ima, da se promijeni ta odluka koja je sad donesena o financiranju. Mi smo uputili dobro obrazloženi progovor i zapravo se nadamo da će doći do promjene odluke. Ovdje se radi o novcu za pripreme matematičara. Mi smo iz tih sredstava koje dolaze od igara za sreću dobivali u zadnjih 5 godina 120 tisuća, pa 90 tisuća, a ove godine - 0 kuna", komentirao je profesor Kraljević. 

Naglasio je kako se taj novac troši na pripreme, održavanje radionica, predavanja, ljetne škole, kampove i zimske škole. Naglasio je kako se nada "da će se naći novac iz nekih drugih izvora za te potrebe. Prema izjavama o tome kako se treba brinuti za mlade i darovite ljude koji mogu pokrenuti Hrvatsku za pravo, a ne samo riječima, očekujem da će se nešto ozbiljno poduzeti."

Ministrica Divjak komentitala je situaciju i odgovorila na upit zašto je uopće došlo do toga da društvo izgubi novac te postoji li način da ga se ipak nađe, riječima: 

„Što se tiče samoga natječaja. Tu postoji povjerenstvo i koriste se lutrijska sredstva koja su naravno nedostatna. To su svega 2 posto, to ulazi u taj pool od svih sredstava za financiranje udruga u području odgoja i obrazovanja. I sada su povjerenstvo koje je radilo na tome zaprimilo pritužbe pa ćemo vidjeti kako će se to riješiti. Još jednom ne smijemo miješati financiranje hladnog pogona udruga s financiranjem odlazaka darovitih učenika na natjecanje. To smo nekoliko puta ponovili da se radi o povećanju od prošle na ovu godinu od 333%“, rekla je o svemu ministrica Divjak.

Još jedna udruga je ostala bez novca, riječ je o udruzi Marin Getaldić, studentima volonterima koji besplatno djecu pripremaju za natjecanja. Ivan Novak, jedan je od volontera koji je i sam prošle godine osvojio srebrnu medalju na matematičkoj olimpijadi.

„Mi ćemo svakako nastojati pripremati učenike jer to ionako radimo besplatno. Bit će puno teže bez tog novca, osobito u organizaciji kampova jer djeca slabijeg imovinskog stanja neće moći ići na kampove, a mi im ne ćemo moći financijski pomoći. Vidio sam da ministrica puno govori o podizanju izvrsnosti no to nije dovoljno, treba postojati i financijska potpora", zaključio je Ivan.

Samo ove godine hrvatski su učenici donijeli čak 27 medalja iz međunarodnih natjecanja u znanju. Silan je to trud koji se nipošto ne bi trebao zakidati. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju