Bez televizora, novina, interneta. Samo u molitvi i radu. Tako žive mladi u zajednici Cenacolo koji su zbog ovisnosti, najčešće o drogama, zatražili pomoć. Proslavili su 25 godina postojanja ove zajednice u Hrvatskoj. Mi smo ih posjetili i zabilježili dio njihove svakodnevice.


Posljednje 4 godine ovo je Bojanin dom. U njemu je, kaže, pronašla mir - Bojana više nije ovisnica o heroinu.

Vezani članci Nekad i sad Ovisnici zaokrenuli život: Usporedili jezive prizore doticanja dna sa sadašnjim slikama Slika nije dostupna Kako je ova djevojka pobijedila zlo

"S 13 godina sam se počela drogirati, s 33 sam ušla. Za zajednicu sam se odlučila zato da baš promijenim te stvari u meni koje su slabe, koje mi nisu dale da budem slobodna", kaže Zadranka Bojana.

Ova bivša odgajateljica dane provodi u molitvi, radu i pomaganju drugima. U kući koja je dio Zajednice Cenacolo živi s još 6 djevojaka.

"Ja u zajednici mijenjam ono što je loše, skidam ono što je loše i sve one dobre stvari koje su u meni samo se nekako razvijaju. I imam ja toga još za raditi".

O izlasku - ne razmišlja.

"Još ne. Tek mi je počelo biti dobro".

Svoj mir pronašao je i Sebastijan iz Zagreba. Prije 4 i pol godine potražio je pomoć u Cenacolu.

"Prošao sam puno toga - i zatvore i pao sam i u drogu i u sve žive ovisnosti koje nudi ovaj svijet. Tako da sam došao do kraja i više nisam imao izlaza".

Loši dani su, kaže, iza njega....

"Moram priznati da nisam tako hrabar više kao što sam bio i da postoji jedna doza straha, jer znam gdje sam bio, tko sam bio, do kuda je moj život došao - na samo dno".

Andrija iz Širokog Brijega je prije gotovo godinu dana napustio zajednicu.

"Najvažnija stvar koju čovjek treba ponijeti iz zajednice je istina. Znači, biti u istini sa sobom i s drugima. I onda kad si u istini, slobodan si! Onda možeš i moliti i onda možeš i raditi".

Trenutačno živi i radi u Njemačkoj.

"Idem, borit ću se za ovo što sam naučio u zajednici i stavit ću u praksu u život. Onda, ljudi moji - ti ideš! I nemaš se onda čega bojati!", kaže Andrija.

Bivši i sadašnji stanari Cenacola zajedno su sa svojim obiteljima u molitvi i pjesmi proslavili 25 godina postojanja ove zajednice.

"Za nas na ovakvim susretima je u biti najljepše svjedočanstvo, najjače svjedočanstvo onih koji su uspjeli u životu. Oni su u biti pravi pokazatelj da se isplati zasukati rukave i da se isplati poraditi na sebi, da se isplati prihvatiti ono što zajedenica uči", kazao je don Ivan Filipović.

Jer to je, kažu iz Cenacola, pravi put u novi, bolji život... 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr