Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Nakon pakla ovisnosti

"Moram priznati da nisam tako hrabar više kao što sam bio, postoji jedna doza straha''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bez televizora, novina, interneta. Samo u molitvi i radu. Tako žive mladi u zajednici Cenacolo koji su zbog ovisnosti, najčešće o drogama, zatražili pomoć. Proslavili su 25 godina postojanja ove zajednice u Hrvatskoj. Mi smo ih posjetili i zabilježili dio njihove svakodnevice.

Posljednje 4 godine ovo je Bojanin dom. U njemu je, kaže, pronašla mir - Bojana više nije ovisnica o heroinu.

Pročitajte i ovo Droga - 4 Važno upozorenje Najopasnija droga na tržištu u ovom trenutku je i najjeftinija: "Dovoljno je nekoliko zrnaca da uzrokuje smrt" Tomislav Štambuk i Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) Sve snažnije veze s Južnom Amerikom Kriminalist potvrdio: ''Balkanski kartel postoji, došlo je do evolucije zločinačkih udruženja i u Hrvatskoj''

"S 13 godina sam se počela drogirati, s 33 sam ušla. Za zajednicu sam se odlučila zato da baš promijenim te stvari u meni koje su slabe, koje mi nisu dale da budem slobodna", kaže Zadranka Bojana.

Ova bivša odgajateljica dane provodi u molitvi, radu i pomaganju drugima. U kući koja je dio Zajednice Cenacolo živi s još 6 djevojaka.

"Ja u zajednici mijenjam ono što je loše, skidam ono što je loše i sve one dobre stvari koje su u meni samo se nekako razvijaju. I imam ja toga još za raditi".

O izlasku - ne razmišlja.

"Još ne. Tek mi je počelo biti dobro".

Svoj mir pronašao je i Sebastijan iz Zagreba. Prije 4 i pol godine potražio je pomoć u Cenacolu.

"Prošao sam puno toga - i zatvore i pao sam i u drogu i u sve žive ovisnosti koje nudi ovaj svijet. Tako da sam došao do kraja i više nisam imao izlaza".

Loši dani su, kaže, iza njega....

"Moram priznati da nisam tako hrabar više kao što sam bio i da postoji jedna doza straha, jer znam gdje sam bio, tko sam bio, do kuda je moj život došao - na samo dno".

Andrija iz Širokog Brijega je prije gotovo godinu dana napustio zajednicu.

"Najvažnija stvar koju čovjek treba ponijeti iz zajednice je istina. Znači, biti u istini sa sobom i s drugima. I onda kad si u istini, slobodan si! Onda možeš i moliti i onda možeš i raditi".

Trenutačno živi i radi u Njemačkoj.

"Idem, borit ću se za ovo što sam naučio u zajednici i stavit ću u praksu u život. Onda, ljudi moji - ti ideš! I nemaš se onda čega bojati!", kaže Andrija.

Bivši i sadašnji stanari Cenacola zajedno su sa svojim obiteljima u molitvi i pjesmi proslavili 25 godina postojanja ove zajednice.

"Za nas na ovakvim susretima je u biti najljepše svjedočanstvo, najjače svjedočanstvo onih koji su uspjeli u životu. Oni su u biti pravi pokazatelj da se isplati zasukati rukave i da se isplati poraditi na sebi, da se isplati prihvatiti ono što zajedenica uči", kazao je don Ivan Filipović.

Jer to je, kažu iz Cenacola, pravi put u novi, bolji život... 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene