Obavijesti Video Pretražite Navigacija
26 za i 24 protiv

Zagrebački proračun usvojen s 26 glasova, evo gdje je Milan Bandić pronašao tri potrebne ruke

Bandić stigao u skupštinu (Foto: Dnevnik.hr)
Bandić stigao u skupštinu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Bandić stigao u skupštinu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Skupština Grada Zagreba usvojila je gradonačelnikov prijedlog proračuna za iduću godinu, koji iznosi osam milijardi i 190 milijuna kuna.

Tijek sjednice Skupštine pratite ovdje

Pročitajte i ovo Opljačkana pošta, ilustracija Usred dana U popularnom trgovačkom centru maskirani razbojnici opljačkali zaposlenika pošte Opet krive zastave u Zagrebu? BANDIĆEVA OSTAVŠTINA Je li Tomašević smanjio broj zastava po Zagrebu: Novi gaf u metropoli, koliko to sve plaćamo?

Iako je bilo najavljeno da će proračun braniti zamjenice gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević i Olivera Majić te pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik, nedavno hospitalizirani gradonačelnik Milan Bandić jutros se na štakama pojavio u Skupštini.

Na sastanku kluba svojih zastupnika dočekan je pljeskom, nakon čega se kratko obratio novinarima. 

"Nisam ja bedast, liječnici su rekli da mogu otići na par sati. Nije to riskiranje života, koliko sam toga ja doživio, već bih odavno trebao otići", kazao je Bandić novinarima. 

Na pitanje što ako ne bude imao dovoljno ruku za izglasavanje proračuna, Bandić je poručio

"Ako ne bude 26 ruku za proračun, bit će izbori. Ja da sutra umrem, napravio sam dovoljno.Da svi naprave koliko ja, Hrvatska bi bolje izgledala", kazao je. 

Na štakama se pojavio i HDZ-ov Drago Prgomet, pozdravio se s Bandićem, na što su se svi nasmijali. 

Tijek sjednice Skupštine pratite u nastavku:

13:10 Proračun je usvojen s 26 glasova za i 24 glasa protiv

Tri ruke koje su mu nedostajale za proračun Bandić je pronašao u zastupnicima Jozi Miličeviću (Nezavisna lista), Iliji Ćoriću (HSS) i Miroslavu Polovancu (HSLS).

13:06 Rasprava je zaključena. Prije glasanja o proračunu, glasa se o amandmanima

12:48 Nakon rasprave po klubovima Skupština je rad nastavila pojedinačnim izlaganjem zastupnika. Tomislav Stojak kazao je kako HNS neće podržati proračun. 

12:14 Klub HDZ-a podržat će proračun. Rajko Ostojić je u ime kluba SDP-a kazao kako proračun neće podržati.

"Nakon 18 godina past će zbog jedne magnolije ili palme", kazao je.

Anka Mrak-Taritaš najavila je da proračun neće podržati ni klub zastupnika GLAS-a i HSU-a.

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) rekao je da njegov klub također neće podržati proračun. 

"Nadamo se da će proračun pasti i da će doći do novih izbora na kojima će Bandić pasti jer to Zagreb zaslužuje", kazao je Tomašević. 

12:00 Na pitanje kakva je situacija s proračunom te hoće li ga zastupnici podržati, Bandić je na odlasku poručio:

"Najvažnije je da je čovjek zdrav."

11:50 Skupština je nastavila s radom. Gradonačelnik Bandić više nije u skupštini, a proračun predstavlja pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik. 

11:15 Određena je još jedna stanka od 30 minuta, koju je ovaj put zatražio klub zastupnika HDZ-a

10:34 Uoči glasanja o proračunu određena je još jedna stanka od 30 minuta, koju je zatražio klub zastupnika Bandića radi daljnjih konzultacija

10:30 Skupština je nastavila s radom

9:46 Nakon aktualca, proglašena je stanka do 10:20

9:41 Odluku gradonačelnika Bandića da napusti bolnicu i pojavi se u skupštini, na Twitteru je komentirala Jadranka Kosor, kazavši kako je to "jedna od najnevjerojatnijih slika hrvatske politike"

9:27 Nakon izlaganja zastupnika Mateja Mišića (SDP) u kojem se osvrnuo na problem smrada s Jakuševca, gradonačelnik Bandić popeo se za govornicu i poručio

"Ja sam bio više u Jakuševcu nego vi u 300 godina", kazao je. 

9:11 Prije glasanja o proračunu zastupnici će odraditi aktualni sat. Za pitanja se javilo šestero zastupnika

9:10 Utvrđen je kvorum i dnevni red

 

Što ako proračun ne prođe?

Podsjetimo, nakon što je Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića raskinula koaliciju s Neovisnima za Hrvatsku (NZH), otvorilo se pitanje nove većine u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i izglasavanja proračuna za iduću godinu, za što Bandiću sada nedostaju tri ruke. Bandić bez pet zastupnika Neovisnih kontrolira 23 ruke u Gradskoj skupštini i treba skupiti još troje zastupnika iz oporbe kako bi i dalje imao većinu bez Neovisnih za Hrvatsku.

Predsjednik Skupštine Andrija Mikulić objašnjava kako postoje tri opcije. Prva je da proračun prođe; druga je da predlagatelj prije glasanja povuče prijedlog i do kraja godine predloži novi, a ako to ne učini, ide se na izbore za gradonačelnika; ili da proračun ne prođe u četvrtak, pa Vlada odlučuje o raspuštanju Skupštine i imenuje povjerenika. Tada povjerenik i gradonačelnik donose proračun za privremeno financiranje. S činom raspuštanja idu izbori u određenom roku koji propisuje Vlada, objasnio je proceduru Andrija Mikulić. 

Oporba nije uložila niti jedan amandman na prijedlog proračuna, koji ocjenjuje megalomanskim i smatraju da ne donosi dobrobit građanima (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene