Jelena Pavičić-Vukičević (Foto: Robert Anić/Pixsell)
Jelena Pavičić-Vukičević (Foto: Robert Anić/Pixsell) Foto: Robert Ani?/Pixsell

Na konferenciji za novinare održanoj uoči sjednice Gradske skupštine Zagreba na kojoj bio se trebalo izglasavati proračun, dogradonačelnice su zaključile kako bi nedonošenje proračuna moglo imati političke posljedice. GLAS i HSU poručuju da će proračun pasti ako svi budu glasali kako su najavili.


Uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine, na kojoj se očekuje rasprava o gradskom proračunu za iduću godinu, zamjenice Milana Bandića Jelena Pavičić Vukičević i Olivera Majić održale su konferenciju za novinare o Aktima gradonačelnika.

Vezani članci Pero Pirker (lijevo), gradonačelnik Zagreba 1963.-1967. Bivši zastupnik o zagrebačkom gradonačelniku za kojeg mnogi nisu čuli, njegov mandat usporedio s Bandićevom vladavinom Odvjetnik Krešimir Krsnik Bandićev odvjetnik Krsnik za DNEVNIK.hr: "Neprimjereno je sada govoriti o postupcima protiv njega... Uvijek je bio isti, neumoran, samo jurnjava"

Izvjestile su kako je gradonačelnik dobro te da se uspješno oporavlja od plućne embolije. 

Ustvrdile su da je proračun jedan od temeljnih dokumenata, ali da može doživjeti promjenu i u okviru rebalansa. Nedonošenje proračuna imalo bi političke posljedice, a prije je dobivao i nagrade za transparentnost, čime su pokušale pobiti neke od optužbi zastupnika u Skupštini. 

Proračun trenutno iznosi osam milijardi i 190 milijuna kuna. Iz njega bi se trebale platiti kapitalne investicije, primjerice rotor. Socijalne mjere također uzimaju velik dio proračuna. Naglasile su kako je u interesu građana da proračun bude čim prije prihvaćen. 

Odgovor GLAS-a i HSU-a

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika Građansko-liberalnog saveza (GLAS) Anka Mrak-Taritaš i gradska zastupnica Sonja König izjavile su da GLAS i HSU neće podržati prijedlog proračuna te da će proračun pasti ako svi budu glasali kako su najavili. 

Prijedlog novog zagrebačkog proračuna težak je više od 10 milijardi kuna, a Mrak-Taritaš ocijenila je na konferenciji za novinare da prijedlog izgleda "kao da su se mala djeca igrala" jer su neke stavke, poput one o izgradnji kongresnog centra, brisane, a druge, poput tri milijuna kuna za uređenje sjevernih tribina na Dinamovu stadionu, dodane bez objašnjenja.

Proračun naziva političkim dokumentom jer "brojke govore sve" te ističe da se iz njega vidi kako se gradom i gradskim novcem upravlja netransparentno, bez jasne strategije, ideje i vizije. "Mi sutra nećemo podržati proračun", najavila je i dodala kako neće podnositi amandmane jer je prijedlog nepopravljiv.

23 ruke za proračun, tri nedostaju

"Pozivam sve zastupnike Gradske skupštine koji su do sada govorili da neće podržati proračun da to zaista i naprave. Svoju karijeru, ime i prezime nitko nije našao na cesti i gradi se cijeli život", poručila je Mrak-Taritaš te je podsjetila kako su i iz Kluba gradskih zastupnika Neovisnih za Hrvatsku također najavili da neće podržati proračun.

Čelnica GLAS-a vjeruje kako se zastupnici neće predomisliti i kako će poslati jasnu poruku da je došao kraj netransparentnom načinu upravljanja gradom. "Ako svi odradimo posao kako treba i ako svi glasamo kako smo rekli, proračun sutra mora pasti", ustvrdila je Mrak-Taritaš.

König je pohvalila Turističku zajednicu Grada Zagreba za nagrađivani Advent, ali i upozorila na njegovu "tamnu stranu", odnosno netransparentnu dodjelu adventskih kućica, što je jedan od mnogih razloga zbog kojih neće podržati proračun.

"Kućice se dodjeljuju bez ikakva kriterija i javnog natječaja, isključivo po volji nekolicine privatnika, što budi sumnju na korupciju", ustvrduila je König te dodala kako im se javilo mnogo poduzetnika i obrtnika koji su zbog toga izostavljeni iz tržišnog natjecanja. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju