Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgrađena tek jedna kuća

Grad zaboravljen nakon potresa: "Neka se zamijene sa mnom, a ja sa svojom obitelji 10 dana u njihovim vilama"

Aktualno Galerija Šteta od potresa na zgradi - 1 Šteta od potresa na zgradi - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Šteta od potresa na zgradi - 2 Šteta od potresa na zgradi - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Šteta od potresa na zgradi - 3 Šteta od potresa na zgradi - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Upozorenje zbog oštećenja - 1 Upozorenje zbog oštećenja - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Upozorenje zbog oštećenja - 2 Galerija 1/5 >>
Debakl zagrebačke obnove. Tri i pol godine od potresa završena je gradnja tek jedne kuće. Repoerterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić donosi detalje.

"Sramota za naš državni vrh sramota za našeg gradonačelnika kao da smo mi sami htjeli da to bude, pa meni je moja kućica bila vrijedila nego ikaj sad je nema, sad mogu gledati samo na ovu rupu." Sa suzama u očima Vesna Pirinjak se sprema za četvrtu zimu u kontejneru. Kuća je napokon srušena u svibnju ove godine, ali gradnja nikako da počne.

Pročitajte i ovo Škola Cjelodnevna nastava Porođajne muke u školama: ''Trebat će vremena da se sve to posloži''

"Kako može biti raspisano svaki put natječaji, nitko se za ovu malu kuću neće javiti", pita se. Kaže političari kao da su zaboravili na Zagreb. "WC imamo vani poljski moramo zimi moliti da se odemo negdje tuširati. Neka se zamijene sa mnom, neka žive ovdje, a ja sa svojom obitelji 10 dana u njihovim vilama kućama, stanovima."

U Zagrebu je izgrađena tek jedna kuća. Iz resornog Ministarstva pravdaju se da je metropola specifična jer, za razliku od Banovine gdje su tipske kuće, tu se svaka zasebno mora projektirati. "Isto tako, u Zagrebu su najviše stradale višestambene zgrade na području Gornjeg i Donjeg grada (pod kulturnom zaštitom) čija obnova je zahtjevnija i u pogledu projektiranja i u pogledu samog izvođenja", rekli su iz Ministarstva.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić - 2 Imovinska kartica Benčić se posipa pepelom: "Sasvim je drugo kad namjerno ne prijaviš dva milijuna eura od tvrtke koja posluje s državom"

Trenutačno radovi traju na 197 gradilišta, ali ne i u Preradovićevoj 37. Predstavnica stanara Vesna Stefanović ne zna bi li se na to smijala ili plakala. "Meni se to sve tako razvodnilo da od toga svega nema ništa okej pomaže se svima okolo koji su u potresu stradali pa dajte si pogledajte Zagreb na kaj liče te zgrade."

Pročitajte i ovo Radovi u tunelu Učka Euforija Što je jugu bio Pelješki most, to je Istri tunel Učka: "Treba ga sad samo urediti, signalizaciju napraviti, asfaltirati i to je to"

Kako mnoge nisu obnovljene, još uvijek 154-ero ljudi stanuje u Hostelu Arena. Iz Grada pisanim odgovorom lopticu prebacuju na državu, a gradski HDZ, kaže, odgovoran je i Tomašević jer suradnja u startu nije bila dobra. "Jednostavno kašnjenje u svemu je bilo prisutno jedno sveopće nesnalaženje", objašnjava Mislav Herman, zastupnik u zagrebačkoj skupštini.

Pročitajte i ovo Trgovina, ilustracija - 3 Vladina odluka Kupce dočekale zamrznute cijene, a jedna ih stvar jako zbunjuje: Stigla i najava dobavljača koja zabrinjava

Nesnalaženje, nebriga, spora obnova doveli su do toga da i tri i pol godine od potresa u centru metropole stoje upozorenja. Prolazak je na vlastitu odgovornost jer postoji mogućnost da se uruši komad fasade.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene