Miran prosvjed stanara Mjesnog odbora Kralj Zvonimir, gradske četvrti Donji grad, održan je u subotu ujutro ispred zelene površine, odnosno zemljišta koje bi tako, barem po onom što piše u GUP-u, tako trebalo izgledati. Stanari okupljeni u inicijativi "A kad će park?" ovim su ukazali na još jedan zagrebački problem, o kojem smo nedavno izvještavali.

Galerija


Ulica kneza Ljudevita Posavskog u Zagrebu, u subotu ujutro bila je nakratko puna ljudi. Naime, stanari obližnjih zgrada, u 10 sati održali su miran prosvjed zajedno s djecom ispred ograde zemljišta, koje bi prema GUP-u trebalo izgledati kao zelena površina, no to nije slučaj. Učinili su to zajedničkim fotografiranjem kako bi ukazali na problem koji ih muči.

Vezani članci Sukobi Žutih prsluka i policije u Parizu, ilustracija Prosvjedi u Francuskoj protiv policijskog nasilja, prosvjednici kamenjem i pirotehnikom napali policajce Enver Beka postavio šator na Trgu bana Josipa Jelačića - 2 Očajni otac više od 120 noći na Jelačićevu trgu i dalje traži pravdu za svoju kćer: "Ne odustajem, meni je svako dijete bitno"

O tom problemu smo već izvještavali, no građani  okuupljeni u inicijativu "A kad će park?" su oslučili na miran i simboličan način ukazati na problem sa zelenom površinom u vlastitom kvartu, odnosno nedostatkom iste.

Miran prosvjed stanara Donjeg grada u Ulici kneza LJudevita Posavskog (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Ovako izgleda zelena površina u Ulici kneza Ljudevita Posavskog (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Podsjetimo, u trenutku kad su sadašnji stanari kupovali stanove u zgradama preko puta te površine, obećano im je da će zemljište ispred kojeg su u subotu ujutro mirno prosvjedovali, biti park/sportski centar. Međutim, tvrtka Tehnika d.d., u čijem je vlasništvu to zemljište i koja im je dala navedeno obećanje, promijenila je mišljenje i od Grada zatražila prenamjenu zemljišta iz zelene površine, u stambenu.

Stanari su pisali nadležnim gradskim upravama o tom problemu, a Tehnika je uputila primjedbu istima, s prijedlogom izmjene GUP-a po pitanju čestice oznake kč.br. 6895/26 k.o. Centar.

Mi smo u međuvremenu poslali upit nadležnim gradskim uredima oko tog problema te dobili i odgovor.

"U tijeku je unos i tehnička obrada pristiglih primjedbi, od strane stručnog izradivača te izrada prijedloga kategorizacije stručnih stavova za obradu primjedbi iz javne rasprave. Rok za prihvaćanje i/ili ne prihvaćanje primjedbi te izradu Nacrta prijedloga plana, koji počinje od dana završetka unosa i tehničke obrade, sukladno Odluci o izradi izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba I5lI5, 12116) je 60 dana, a što podrazumijeva da su sve primjedbe obrađene te one koje su prihvaćene ugradene u Nacrt prijedloga plana", stoji između ostalog u odgovoru iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, kojeg potpisuje pročelnica Sanja Jerković.

Odgovor iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada by Anonymous fioam0NY on Scribd