Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljen prosvjed

Kad su kupovali stanove građanima je obećano da će ova površina biti park, a sada...

Posljednja nenamjenjena zelena površina između Zvonimirove i Branimirove ulice u Zagrebu (Foto: Google Maps)
Posljednja nenamjenjena zelena površina između Zvonimirove i Branimirove ulice u Zagrebu (Foto: Google Maps) Foto: Google Maps
Kad su sadašnji stanari Mjesnog odbora Kralj Zvonimir, gradske četvrti Donji Grad u Zagrebu kupovali stanove od građevinske tvrtke Tehnika d.o.o. sa sjeverne strane Branimirove ulice, bila im je obećana prema planu i zelena površina. Tehnika je sad promijenila ploču i želi na jedinoj preostaloj zelenoj površini izgraditi još jednu zgradu. Zbog toga građani u subotu u 10 sati organiziraju i prosvjed.

Nezadovoljni namjerom tvrtke Tehnika d.d. da posljednju zelenu površinu u kvartu pretvori u betonski kompleks, stanari Mjesnog odbora Kralj Zvonimir u Zagrebu, organizirali su se u Lokalnu akcijsku grupu Kralj Zvonimir te nakon upućenih primjedbi u dva nadležna gradska ureda - Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada i Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, organiziraju i prosvjed. Navedeni prosvjed održat će se u subotu u 10 sati ujutro.

Pročitajte i ovo Prosvjedi - 1 "Dosta je" U subotu prosvjed u pet gradova: "Postoji ogroman broj ljudi koji su svjesni da promjena dolazi" Kompostana na Čretu - 3 Smrdi, užasno smrdi Zbog kompostane u Maksimiru svi se guše u smradu: Građani najavili prosvjed, a gradski oci ih poveli u obilazak

Stanari se planiraju okupiti ispred ograde kod te zelene površine te zajedno s djecom, ljubimcima i transparentima održati prosvjed, kojeg su nazvali "A kad će park?".

Povod djelovanju navedenih stanara bio je Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba (GUP-a) i tada još nepotvrđena informacija o namjeri društva Tehnika d.d. da na čestici oznake kč.br. 6895/26 k.o. Centar, izgradi novu zgradu.

Posljednja nenamjenjena zelena površina između Zvonimirove i Branimirove ulice u Zagrebu (Foto: Google Maps) Katastarska čestica koja je originalno zamišljena kao zelena površina, a koju Tehnika d.d. sad želi prenamijeniti u stambenu (Foto: ARKOD) Foto: ARKOD

Riječ je, napominju iz Lokalne akcijske grupe Kralj Zvonimir, o jedinoj neuređenoj čestici unutar MO "Kralj Zvonimir", a koja je postojećim GUP-om označena kao R2 - zona rekreacije bez gradnje.

Tehnika je prodavala stanove po 2650 eur/m2 s obećanjem da će se unutar kvarta urediti zelena površina odnosno sportsko rekreacijski centar što se jasno vidi na njihovoj web stranici.

Kako bi se proaktivnim djelovanjem potaknulo mjerodavne institucije da navedenu česticu i privedu predviđenoj funkciji, uložena je Primjedba na Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju GUP-a plana grada Zagreba, kojom se traži privođenje čestice namjeni, ističu iz akcijske grupe u priopćenju. Međutim, Tehnika d.d. je 29. rujna 2017., zadnjega dana roka za podnošenje primjedaba, uložila svoju primjedbu, s prijedlogom da se navedena čestica prenamjeni u mješovitu – pretežno stambenu (oznaka M1).

Tehnika d.d. zapravo traži prenamjenu posljednje predviđene zelene zone u tom kvartu, u kojem je u posljednjih trinaestak godina izrađeno 750 novih stambenih jedinica i 65 poslovnih prostora, ali zato niti jedan park, ističu stanari.

"Riječ je o kvartu u koji se, tijekom tog vremena, doselilo oko 2.000 ljudi, uglavnom obitelji s djecom predškolskog i školskog uzrasta, a iz aspekta javnog interesa najvažnije, radi se o kvartu koji se nalazi unutar Povijesne urbane cjeline Grad Zagreb, zaštićenog kulturnog dobra. Time bi trebao biti ogledni primjer dosega kulture življenja, odraz izvedivosti skladnog suživota Muzeja automobila Ferdinand Budicki, planirano obnovljene Zgrade kotlovnice i strojarnice Prve hrvatske tvornice ulja d.d. u Zagrebu („Stara uljara“), te uspješne interpolacije novih stambenih i poslovnih jedinica s rekreacijskim i zelenim zonama", ističe se u priopćenju akcijske grupe.

Stanari upozoravaju da se "navedeni provizorno ograđeni prostor služi kao odlagalište građevinskog materijala i čini potencijalni izvor zaraze i opasnosti za susjedstvo".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene