Obavijesti Video Pretražite Navigacija
priopćenje zagreb pridea

Homofobni napad na skupinu gej mladića u zagrebačkom noćnom klubu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trojica homofoba napala su skupinu gej mladića u centru Zagreba, u noći sa srijede na četvrtak, priopćila je Udruga Zagreba Pride

Fizički napad popraćen homofobnim vrijeđanjem dogodio se u klubu koji je godinama poznat i kao mjesto okupljanja zagrebačke LGBTIQ zajednice i koji od nje ostvaruje profit - klubu Funk u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu, naveli su.

Naime, skupina od pet inozemnih umjetnica i umjetnika iz Njemačke, Izraela i Srbije, zajedno sa svojim domaćinima iz Zagreba uputila se nakon njihova performansa u Gačeriji Močvara prema centru grada. Zabavu su odlučili potražiti u klubu Funk, kako navode u udruzi, upravo zbog njegove prepoznatljivosti u LGBTIQ zajednici.

Ubrzo po dolasku u klub pristupila su im trojica muškaraca koji su ih počeli vrijeđati uz pogrde tražeći da odu iz kluba samo zato što su gej. Oni su odbili i nastavili se zabavljati.

No, uznemiravanje i ponižavanje se nastavilo, te su trojica muškraca krenula vrijeđati gej mladiće komentarima da "ne žele gledati pedersko plesanje", "da Zagreb nije takav grad i da u Zagrebu gej nije ok" i da oni neće dopustiti "da im itko pleše iza leđa".

Iz Zagreb Pridea naveli su kako se gej mladići nisu osvrtali na vrijeđanje te su dalje plesati, no kako su verbalne prijetnje i uvrede tada prerasle u fizičko nasilje te su homofobni muškarci uz prijetnje udarili šakom u lice trojicu gej mladića. Napadnuti su se obratili odgovornoj osobi u klubu, ali nije bilo nikakve reakcije, tvrdi Udruga Zagreb Pride priopćenju Zagreb Pride.

Napadnuti pripadnici LGBTIQ zajednice nisu dopustili da im skupina divljaka i nasilnika pokvari večer te su u klubu ostali do zatvaranja, navode u priopćenju.

Iz Zagreb Pridea podsjećaju kako su razni oblici nasilja, uznemiravanja i fizičkih napada nažalost prečesta pojava u Zagrebu i Hrvatskoj općenito. Upozoravaju da je broj zločina iz mržnje protiv LGBTIQ osoba u stalnom porastu.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Getty Images) Stigle osude Izmijenili ustav kako bi onemogućili posvajanje istospolnim parovima: "Mračan dan za ljudska prava"

"Homofobima možemo jedino poručiti da smo mi posvuda, u svakom kutku ovoga grada, u svakom klubu. U našem gradu mi i naši prijatelji i prijateljice iz drugih zemalja ponašat ćemo se slobodno i ponosno. Imamo pravo držati se za ruke u javnosti, ljubiti se u klubovima, šetati zagrljeni Zrinjevcem, zabavljati se i plesati onako kako mi želimo. I nećemo nikamo otići samo da bi nasilnoj homofobnoj manjini bilo ugodnije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROMICATI RAVNOPRAVNOST Milanović: U Hrvatskoj se nitko ne smije osjećati kao građanka ili građanin drugog reda

Nikakve nas prijetnje neće natjerati da javne prostore prepuštamo homofobima", naveli su u priopćenju i pri tom uputili apel javnosti da zagrebački klubovi i drugi komercijalni prostori u Zagrebu postanu otvoreni za njihovu zajednicu i da se u njima prestane tolerirati homofobna kultura nasilja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene