Mađarska je u utorak izmijenila definiciju obitelji u svom ustavu kako bi osigurala učinkovitu zabranu posvajanja istospolnim parovima, što je pobjeda za vladajuće konzervativce, ali "mračan dan za ljudska prava", navela je jedna LGBTQ skupina.


Nacionalistička stranka Fidesz premijera Viktora Orbana nastoji odvući Mađarsku u konzervativnijem smjeru od osvajanja trećih uzastopnih izbora 2018., dok su verbalni napadi i diskriminirajući propisi protiv homoseksualaca postali uobičajeni.

Proteklih godina Orban je, suočivši se prvi put s jedinstvenom oporbom, udvostručio propagiranje svoje rastuće konzervativne ideologije. Koristio je snažnu retoriku protiv migranata i muslimana, za koje tvrdi da bi mogli uništiti europsku kulturu.

U izmijenjenim člancima mađarskog ustava sada se navodi da je obitelj "zasnovana na braku i odnosu roditelja i djeteta". "Majka je žena, a otac je muškarac", navodi se u definiciji obitelji. Također se nalaže da se djeca odgajaju u konzervativnom duhu.

"Mađarska brani pravo djece da se identificiraju spolom koji im je određen rođenjem i osigurava njihov odgoj na osnovi ustavnog identiteta i vrijednostima naše nacije utemeljenih u našoj kršćanskoj kulturi", dodaje se.

Mađarski premijer Viktor Orban (Foto: AFP) Orbanov suradnik, uhvaćen na gay orgijama u Bruxellesu za vrijeme lockdowna, napustio je stranku

Istospolni brak protuzakonit je u Mađarskoj, ali je posvojenje dosad bilo moguće ako je jedan partner samostalno podnio zahtjev za posvojenje.

"Glavno je pravilo da samo bračni parovi mogu posvojiti dijete, a to su muškarac i žena koji su u braku", napisala je ministrica pravosuđa Judit Varga.

Izmjena ustava uslijedila je nakon što je ranije ove godine usvojen zakon koji zabranjuje promjenu spola u osobnim dokumentima te nakon ideološke bitke oko dječjih knjiga koje različitost prikazuju na pozitivan način.

Homofobija je bila ključni dio izborne kampanje ove godine i poljskoj vladajućoj nacionalističkoj stranci PiS koja je podržavala "zone bez LGBT zajednice", unatoč kritikama Europske unije.

Donald Tusk i Viktor Orban Europska pučka stranka izbacuje Orbanov Fidesz zbog spornog zakona: "To nema nikakve veze s duhom demokracije"

Prema novom zakonu, samcima u Mađarskoj zahtjeve za posvojenje mora odobriti ministrica za obiteljske poslove, ultrakonzervativna Katalin Novak, koja promiče tradicionalni obiteljski model.

"Ne vjerujte u to da se žene trebaju stalno natjecati s muškarcima", rekla je Novak u videu koji je objavljen u ponedjeljak. "Ne vjerujte u to da se u svakom trenutku moramo uspoređivati ili biti na jednako visokim položajima ili imati jednake plaće kao muškarci."

''Veoma smo zabrinuti''

Skupine za ljudska prava osudile su izmjene i pozvale europske lidere da učine isto.

"Ovo je mračan dan za mađarsku LGBTQ zajednicu i mračan dan za ljudska prava", rekao je David Vig, direktor Amnesty Hungary.

Masen Davis, izvršni direktor Transgender Europe, rekao je da bi predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen trebala obratiti pozornost na to pitanje dok EU preispituje vladavinu prava u Mađarskoj i s time povezan kazneno pravni postupak.

"Veoma smo zabrinuti za zdravlje i sigurnost transrodne djece i odraslih u Mađarskoj u ovakvoj neprijateljskoj klimi", rekao je Davis.

Katrin Hugendubel iz međunarodne skupine za homoseksualna prava ILGA, rekla je da promjene znače da će "LGBTI djeca biti prisiljena odrastati u okruženju koje im ograničava mogućnost izražavanja identiteta."