Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na zlatarskome Županijskom sudu nepravomoćno su oslobođeni optužbe svih 22 zadrugara iz Marije Bistrice, optuženih da su od prodaje hotela "Kaj" Zagrebačkoj nadbiskupiji nezakonito zadržali 2,3 milijuna kuna.


Hotel je prodan za 5,7 milijuna kuna, a zadrugari su optuženi da su potupravno zadržali 2,3 milijuna kuna. Suđenje je počelo danas ujutro, a presuda, iako se očekivalo dugotrajno suđenje, izrečena je već popodne. Rasprava je iz Palače pravde premještena u gradsku vijećnicu koja ima dostatno mjesta da primi sve sudionike suđenja.

Vezani članci Dožupan Nikola Blažević s društvom Policija dovršila istragu o večeri u kninskom hotelu: Dožupanu Blaževiću prekršajni nalog, jednoj je osobi tijekom večere stigla i mjera samoizolacije Dožupan Nikola Blažević s društvom Gdje je na kraju večerao dožupan? ''Gospođo, hotel ne radi. Ne znamo što je s tom fotografijom, sumnjamo da je montirana''

Poljoprivredna zadruga "Marija Bistrica" iz svoje je imovine 1997. izdvojila hotel i osnovala poduzeće "Hotel Kaj" d.o.o., koje osnivači Zadruge nakon tri godine prenose u svoje vlasništvo. Novi suvlasnici 21. studenog 2002. taj hotel prodaju Zagrebačkoj nadbiskupiji za 5,7 milijuna kuna.

Kako je u međuvremenu PZ "Marija Bistrica" otišla u stečaj, 22 suvlasnika u stečajnu masu vraćaju 3,4 milijuna od prodaje hotela, a razliku od 2,3 milijuna dijele međusobno.

Županijsko je državno odvjetništvo teretilo zadrugare da nisu smjeli podijeliti taj novac, već da su ga trebali vratiti osnivaču Zadruge - Općini Mariji Bistrici. Po mišljenju ŽDO-a optuženi zadrugari samo su članovi, a ne i vlasnici Zadruge te razliku novca nisu smjeli podijeliti, nego vratiti općini, a mogli su zadržati samo osnivački udio od četiri tisuće kuna. Četvrtooptuženi Ivan Papić u to je vrijeme bio općinski načelnik.

Sud je pak bio mišljenja da je sve obavljeno zakonito pozivajući se na rješenje Trgovačkog suda koji je obavio upis vlasništva. Danas saslušani javni bilježnik Zvonimir Bartolek, koji je sastavio ugovor o prodaji, svjedočeći je tvrdio da u prodaji nije bilo ništa prijeporno, te da su ga tada neki zadrugari pitali čine li što protuzakonitao, na što im je odgovorio niječno.

Provooptuženi bivši upravitelj Zadruge Ptiček (51) bio je optužen za nezakonito zadržavanje 513 tisuća kuna, a ostali za svote od 259 do 129 tisuća kuna.

Glasnogovornica Županijskoga državnog odvjetništva u Zlataru i zamjenica ŽDO-a Andreja Šurina-Marton izjavila je za Hinu da će se žaliti na oslobađajuću presudu zbog pogrješno utvrđena činjeničnog stanja u presudi.

Odvjetništvo i dalje tvrdi da je bilo osnova kaznenih djela u
postupcima optuženika, naglasila je Šurina Marton.