Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Godinama je Zadar pobirao nagrade za sve što je tamo izgrađeno. No, kako stvari stoje, Pula bi ga mogla zamijeniti.


Taj grad, najpoznatiji po Areni, uskoro bi mogao dobiti novi zaštitni znak, odnosno mjesto po kojem će Pula biti drugačija. Riva, ali ne samo obična riva. 'Mi u starom dijelu grada uspostavljamo vezu grada sa morem. uz to osmišljavamo cijeli potez podno Arene kao Park otkrića a uz to usvajamo novi teritorij prema sjeveru', pojašnjava Marko Vitković, član projektantskog tima.

Vezani članci Očevid nakon dvostrukog ubojstva u Puli - 7 Novi detalji strašnog zločina u Puli: U kući pronađene dvije mrtve osobe. Sin ubio oca i majku, sam se prijavio policiji? Kiosk u Puli - 2 Gradonačelnik komentirao bizarnu zabranu u Puli: "Poruka je jasna, želimo red u javnom prostoru"

Areni ne žele konkurirati, ali Puli žele novim zaštitnim znakom oplemeniti život. Ne samo stanovnicima nego i turistima. 'Stvorit će jedan ugodan prostor za boravak dnevni i noćni boravak u gradu', dodaje Vitković.

Glavnu novost predstavljaju pontoni koji se međusobno isprepliću i nadopunjuju. A Rivi bi trebali pružiti cijeli niz novih sadržaja. 'To su kao neki programi koji su zakačeni za rivu, neki se mogu micati kao taj ta Scena pa se može pomaknuti ispred Arene za neki događaj', dodaje Janko Velnić, isto tako član projektantskog tima.

'Promjenjive su visine koje mogu razne scenarije utjeloviti: od samog gledališta, nekakvih predstava, projekcija, do raznih drugih sadržaja', pojašnjava Vitković. Ukupno pet pontona Rivi će udahnuti novi život. Šetnice, bazeni, restorani, kino. Dodatnim pontonom u starom dijelu grada, rasteretiti će promet. Najnovijim rješenjima zadovoljni su i građani Pule.

'Sve najbolje mislim, ovom gradu to treba', kaže jedan građanin Pule. 'Konačno će grad poprimiti neke turističke konotacije', dodaje drugi. Replikom kako je već nazivaju, Arene na vodi, Pula će moći konkurirati mnogim svjetskim odredištima. A novim nagrađenim arhitektonskim rješenjem upisuje novi uspjeh u urbana rješenja. Prvi je postigla izgradnjom OŠ Veli vrh.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju