Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zadar: 16. obljetnica osnutka HRM-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Središnja svečanost obilježavanja Dana Hrvatske ratne mornarice (HRM) i 16. obljetnice utemeljenja HRM-a održana je danas na Istarskoj obali u Zadru.

Na svečanosti je sudjelovao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga i predsjednik Republike Stjepan Mesić, a nazočni su bili potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, ministar obrane Berislav Rončević, načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić, vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac, te drugi visoki gosti iz hrvatskoga javnog i političkog života.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće

Za ovu svečanost više je plovila HRM-a uplovilo danas u Zadar i privezalo se uz Istarsku obalu.

Predsjedniku Mesiću prijavak je podnio zapovjednik svečanosti, komodor Zdenko Simičić.

Čestitajući postrojenim pripadnicima HRM-a i okupljenim časnicima Dan HRM-a, Mesić je istaknuo kako današnja svečanost "nije samo podsjećanje na prošle događaje, nego Dan HRM-a nosi u sebi svu silinu hrvatskih ljudi kroz povijest".

Napomenuo je kako su pripadnici Hrvatske ratne mornarice pokazali cijelom svijetu odlučnost i snagu da osiguraju opstojnost i opstanak svoje države 90-ih godina, davši time doprinos izgradnji mira.

"Kada postanemo članica EU i NATO-saveza, davat ćemo još veći doprinos izgradnji mira", kazao je Mesić.

Podsjetio je da je zadaća HRM-a, uz čuvanje hrvatskih granica na moru, preuzimanje obveze nadzora ekološko-ribolovnog pojasa.

Predsjednik Mesić napomenuo je kako je Oružane snage potrebno stalno nadograđivati na temelju profesionalnosti i stručnosti, a ne na temelju stranačke pripadnosti.

Stalno funkcioniranje Oružanih snaga ne smije biti ugroženo
nedostatkom financijskih sredstava, rekao je Mesić.

"Odlučili smo se za Hrvatsku ratnu mornaricu koja će moći čuvati i obraniti nacionalne interese", rekao je predsjednik Mesić te podsjetio da će HRM u svom sastavu uskoro imati i obalnu stražu.

Najavio je i da slijedi modernizacija HRM-a i obnova flote te da ćemo "uskoro imati priliku za obnovu mornaričkih resursa novom i modernijom tehnologijom".

Okupljenima na svečanosti zapovjednik HRM-a komodor Ante Urlić govorio je o počecima stvaranja Hrvatske ratne mornarice u rujnu 1991.

Istaknuo je da je postojanje HRM-a nužno radi zaštite hrvatskih nacionalnih interesa na moru, te da će nova flota dati HRM-u još veću sposobnost nadzora mora i osiguranja sigurnosti na moru. 

Uvođenje obalne straže u sastav HRM-a za nas je čast i obveza, rekao je komodor Urlić.

Načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić naglasio je da
pripadnici HRM-a ispunjavaju sve zadaće koje se pred njih postave. 

"More je naša budućnost, a sazrelo je vrijeme za poboljšanje standarda pripadnika Oružanih snaga", dodao je.

Ministar obrane Berislav Rončević rekao je na svečanosti kako je Hrvatskoj ratnoj mornarici nužna daljnja prilagodba NATO standardima.

"Zadaće Oružanih snaga RH, a u sklopu njih i HRM-a, nisu samo obrambene, nego i ekološka zaštita, pomoć u spašavanju i gašenju požara. Preuzimanje obalne straže novi je izazov koji je Hrvatska ratna mornarica spremna preuzeti", rekao je ministar Rončević.

Naglasio je kako MORH s punim povjerenjem gleda na Hrvatsku ratnu mornaricu koja može računati na punu potporu.

Na današnju svečanost predsjednik Mesić je iz luke Gaženice stigao motornim brodom HRM-a "Kralj Dmitar Zvonimir" do Istarske obale, gdje su već bili privezani raketna topovnjača "Petar Krešimir Četvrti", brod "Krka" i druga plovila.

Svečano obilježavanje Dana Hrvatske ratne mornarice počelo je u Zadru jutarnjom budnicom na zadarskim ulicama te polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod Spomenika mornaru.

Na zadarskom Gradskom groblju kod Središnjeg križa položili su vijence i zapalili svijeće predsjednik Republike Stjepan Mesić te izaslanstvo Zadarske županije, Grada Zadra i Hrvatske ratne mornarice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene