Alternativni pravci za izbjegavanje gužvi u vijrme Putinova posjeta Sloveniji (Foto: HAK)
Alternativni pravci za izbjegavanje gužvi u vijrme Putinova posjeta Sloveniji (Foto: HAK)

Hrvatsku ulazi u špicu turističke sezone i novu smjenu turista. Istovremeno, u subotu posjet Sloveniji dolazi ruski predsjednik Vladimir Putin.


Zbog dolaska Vladimira Putina u Sloveniju, uspostavit će se maksimalne mjere sigurnosti, a Slovenija će čak zatvoriti promet autocestom, od tunela Karavanki sve do Ljubljane. Promet prema Hrvatskoj usmjeravat će se na alternativne pravce, što bi moglo dovesti do prometnog kolapsa.   'Promet će se odvijati alternativnim pravcima. Kod Salzburga za goste iz Njemačke, kod Villacha za ostale preusmjeravat će se na Maribor, a preko Udina za Istru', kaže Ulrich Zorin, voditelj Službe za upravljanje prometom.

Sve to odrazit će se na promet u Hrvatskoj, pred kojom je udarni turistički vikend. Gužve se očekuju na svim graničnim prijelazima sa Slovenijom, a najopterećeniji bit će granični prijelazi Macelj, Goričan, Kaštel i Plovanija te Rupa i Pasjak. Gužve se očekuju stoga na autocestama prema Jadranu i istarskom ipsilonu.

Koji je najgori mogući scenarij?

Reporter Ivan Čorkalo u Dnevniku Nove TV opisao je koji je najgori scenarij koji bi se mogao dogoditi ovog vikenda što se tiče gužvi u promeu.

'Prava špica turistička sezone je pred vratima, zbog ferragosta koji počinje 1.8. stiže i veliki broj talijanskih gostiju, stoga se strahuje da bi kolone na hrvatskim cestama mogle biti duže od 50 kilometara. Konkretnije, strahuje se od toga da bi se granični prijelazi sa Slovenijom, zbog blokade slovenskih autocesta, mogli spojiti sa naplatom u Lučkom. A to bi se svakako prelilo i na ostale djelove autoceste, posebno kod tunela Mala Kapela i Sveti Rok. Pred Hrvatskom je uistinu moguć prometni kolaps', rekao je u javljanju za Dnevnik Nove TV Ivan Čorkalo.

HAK: 'Koji će biti alternativni pravci - ovisi o izvanrednim situacijama'

'Savjet domaćim vozačima je da ako ikako mogu, neka izbjegnu najveće gužve subotom ujutro prema moru i popodne prema unutrašnjosti. Ako baš moraju, voziti u tom dijelu vikenda neka budu strpljivi i oprezni i koriste alternativne pravce. A koji će oni biti, ovisi o izvanrednim situacijama', rekao je Andrej Prosoli iz HAK-a.

Podsjećamo na prometnu prognozu koju je objavio HAK za petak: 'Vrlo gust promet tijekom cijelog dana, a osobito u poslijepodnevnim satima bit će na A1 između Zagreba (Lučko) i Bosiljeva, na A2 Zagreb-Macelj u smjeru Zagreba, na A7 kod čvora Matulji i na naplati Rupa, na Istarskom ipsilonu, pred Krčkim mostom, duž Jadranske magistrale na prilazima turističkih središta te na cestama kroz Liku (Lička magistrala DC1) i Gorski kotar (DC3). Na naplati Lučko, očekuju se duža čekanja, a tako će povremeno biti i na naplatama Sveta Helena i Zaprešić.'