Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gospodarenje otpadom

Za sanaciju odlagališta otpada Hrvatska treba 2 milijarde kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za sanaciju svih odlagališta u Hrvatskoj potrebno je više od dvije milijarde kuna', rekao je Mueller u Splitu, gdje je sudjelovao na konferenciji 'Gospodarenje otpadom'.

Ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Mueller najavio je da će u proljeće 2015. početi sanacija splitskog olagališta otpada Karepovca, a kako je rekao, za sanaciju svih odlagališta u Hrvatskoj, koja treba završiti do kraja 2018., bit će potrebno više od dvije milijarde kuna.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?" Požar u tvrtki Ekohold u Brckovljanima - 1 Vatra u Brckovljanima FOTO Požar kod Dugog Sela stavljen pod kontrolu: Širio se nesnosan smrad, vatrogasci pozvali pomoć kolega

'Očekujemo da će građevinska dozvola za sanaciju Karepovca biti dobivena u proljeće 2015. godine i tada ćemo odmah krenuti u sanaciju odlagališta, a za tu namjenu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pripremio je 60 milijuna kuna, što je više od 40 posto troškova sanacije tog odlagališta.

Za sanaciju svih odlagališta u Hrvatskoj potrebno je više od dvije milijarde kuna', rekao je Mueller u Splitu, gdje je sudjelovao na konferenciji 'Gospodarenje otpadom'. Istaknuo je da izgradnja sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj nema alternativu te kako se ne smije čekati.

'Izgradnja centra za gospodarenje otpadom Lećevice stajat će 450 milijuna kuna, od toga će se 70 posto financirati iz fondova EU, 20 posto će financirati Fond, a preostalih 10 posto jedinice lokalne samouprave', rekao je Mueller. Najavio je da će u prvoj polovici 2015. biti pripremljena dokumentacija za povlačenje financijskih sredstava iz fondova EU namijenjenih za izgradnju centra za gospodarenje otpada Lećevice.

Mueller je također rekao kako u Hrvatskoj na gospodarenju otpadom trenutačno radi 6000 ljudi, a plan je da ih na tim poslovima bude angažirano 12.000. Odgovarajući na pitanja novinara u stanci konferencije, istaknuo je kako će splitsko odlagalište Karepovac biti zatvoreno pošto se izgradi centar Lećevica. Na Karepovcu će se dotad izgraditi pretovarna stanica, gdje će se otpad sa splitskog područja pretovarati u kamione i odvoziti u centar Lećevicu, dodao je.

U 'Velikoj čistki' realiziraju se projekti od 512 milijuna kuna

Po njegovim najavama, stanovništvo koje živi u blizini Karepovca, nakon njegove sanacije, više neće morati trpiti nesnošljivi smrad i tu se neće masovno skupljati galebovi kao sada.

'Slika Karepovca bit će potpuno drugačija. Napravit će se sustav otplinjavanja koji će pokretati generatore za proizvodnju struje. To znači da će se dobivati električna energija od starog smeća čija će biorazgradivost trajati sljedećih dvadeset do trideset godina', rekao je Mueller.

Dodao je da će na Karepovcu biti sanirane otpadne i oborinske vode tako što će se kroz pročistač odvoditi u kanalizaciju.

'Silne milijune kubika otpada na Karepovcu nije moguće iskopati i odvesti negdje drugdje jer taj otpad nije više iskoristiv, nego je inertan, a njegovo premještanje ne bi bilo ekonomski isplativo ni ekološki prihvatljivo', objasnio je Mueller.

Dozvola koju je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode ovog ljeta izdalo Cemexu iz Kaštel Sućurca, a kojom se toj tvrtki dopušta rabiti gorivo iz otpada, kao zamjensko gorivo, za Muellera je valjana. 'Upravni sud vodi postupak koji će odlučiti je li je to rješenje valjano ili nije, a ja mislim da jest i vjerujem da ono nije izdano bez okolišnih provjera', rekao je Mueller.

Po njegovoj ocjeni, suspaljivanje goriva iz otpada danas je u svijetu normalan proces i nije riječ ni o kakvom presedanu zato što se na tom angažirala i tvrtka Cemex, koja je u taj projekt uložila velika financijska sredstva.

Na konferenciji 'Gospodarenje otpadom' istaknuto je da u Hrvatskoj ima 146 odlagališta te 136 'divljih' i šest odlagališta građevinskog otpada.

'Problem je izražen na području Splitsko-dalmatinske županije, gdje je 15 odlagališta za čiju će sanaciju biti potrebno osigurati 340 milijuna kuna, od čega će 183 milijuna osigurati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost', rekla je načelnica Sektora zaštite okoliša u tom fondu Aleksandra Ćirić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene