Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar Zmajlović se hvali

U 'Velikoj čistki' realiziraju se projekti od 512 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Projekti pokrenuti u akciji radi uspostave sustava gospodarenja otpadom vrijedni su 512 milijuna kuna, što je dvostruko više nego prije osam godina', istaknuo je Zmajlović

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je u petak da se u akciji 'Velika čistka', koja je u godinu i pol dana polučila rezultate iznad očekivanja, realiziraju projekti vrijedni 512 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Rezultati istrage o odronu - 2 Ljutiti građani Misterij odrona na Jakuševcu: "To je zlostavljanje, da pitam bilo koga u gradu tko bi se s nama mijenjao za tih 6000 kuna...'' Ilustracija Gospodarenje otpadom Važna tema i velika rasprava: Što Hrvatska treba - energane ili spalionice?

'Projekti pokrenuti u akciji radi uspostave sustava gospodarenja otpadom vrijedni su 512 milijuna kuna, što je dvostruko više nego prije osam godina', istaknuo je Zmajlović na konferenciji za novinare u poslovnom neboderu Zagreb Tower, novom prostoru Ministarstva.

Pokrenute su sanacije odlagališta i intenzivirane aktivnosti na izgradnji centara za gospodarenje otpadom, kako bi se u zadanom roku, do kraja 2018. godine, uspostavio cjeloviti sustav gospodarenja otpadom.

Osim glomaznim i ambalažnim otpadom, Ministarstvo će se posebno baviti električnim i elektroničkim otpadom, kako bi sve trgovine počele provoditi obavezu preuzimanja otpadnih EE uređaja.

U sklopu 'Velike čistke' pokrenut je nadzor nad svim odlagalištima otpada, tako da je inspekcija lani obišla 310 odlagališta, te izrekla 47 mjera i pet inspekcijskih rješenja kojima je zabranjeno odlaganje nekih vrsta otpada u Zagrebu, Zaprešiću, Koprivnici, Trogiru i Pazinu.

Ove godine obavljen je nadzor nad 360 odlagališta, od kojih 146 aktivnih, 72 zatvorena, 136 divljih i šest odlagališta građevinskog otpada. Izrečeno je 56 mjera i osam inspekcijskih rješenja, što je dovelo do sklapanja 299 ugovora o sanaciji vrijednih 45 milijuna kuna, a do sada je sanirano 120 odlagališta.

Po riječima direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svena Müllera, u zadnje dvije godine postavljeno je 18.000 zelenih otoka, uz postojeće 101 reciklažno dvorište njih 108 je u izgradnji, a još ih je 481 u planu. Time ćemo doći na 690 reciklažnih dvorišta, što je više od potrebnog broja, rekao je Müller.

Zmajlović: Sve veća pažnja gospodarenju otpadom

Intenzivirane su aktivnosti na izgradnji centara za gospodarenje otpadom, kojih će biti 13, a njihova ukupna vrijednost je 4,8 milijardi kuna. Iz EU fondova osigurano je oko 70 posto sredstava, dok ostatak iznosa do 90 posto investicije osigurava Fond.

Ministar Zmajlović izjavio je da će u novom proračunu njegovo Ministarstvo imati otprilike istu razinu sredstava kao i ove godine, ali će se pojedini troškovi sigurno morati smanjiti.

S obzirom da smo morali pojačati kapacitete za provedbu europskih projekata, a sredstva su ostala na otprilike istoj razini, sigurno ćemo morati smanjiti pojedine troškove, rekao je Zmajlović novinarima.

'Režemo na svim troškovima bez kojih se može funkcionirati. Dobili smo limite, tražimo mogućnosti za daljnje uštede, no važno je osigurati sredstva za normalan rad Ministarstva, radi ishođenja određenih dozvola, zbog čega se svaka naša odluka ili propis reflektiraju na gospodarstvo', kaže Zmajlović.

Ministarstvo mora brzo reagirati, tako da treba skratiti administrativne postupke i osigurati dovoljne kapacitete za rješavanje svih problema vezanih za investicije i procjene utjecaja na okoliš, rekao je.

Na upit o Nacionalnom parku Plitvička jezera, gdje već 10 godina postoje problemi s odvodnjom, tako da prijeti onečišćenje jezera i izvora pitke vode, odgovorio je kako je to višegodišnji problem jer je 'sustav pogrešno nasađen'.

Ministarstvo je prije godinu dana osnovalo radnu skupinu koja radi na tome da se postojeća vodovodna i kanalizacijska mreža preda u ruke lokalnoj samoupravi, a paralelno s time osiguraju sredstva za rekonstrukciju, sanaciju i izgradnju adekvatne kanalizacijske mreže, kako bi se spriječilo daljnje onečišćenje, dodao je Zmajlović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene