Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U srijedu, 5. lipnja istječe rok za sve građane, kojima je izdan oružni list za držanje oružja kao uspomene, da te 'vatrene uspomene' onesposobe i zadrže ili oružje moraju predati u korist države, bez naknade, podsjećaju iz MUP-a.


Jednogodišnji rok građanima, koji su dobili oružani list za držanje oružja kao uspomene istječe ubrzo, već 5. lipnja. Stoga iz Ministarstva unutranjih poslova podsjećaju kako ste do tog roka dužni takvo oružje onesposobiti ili ga bez naknade predati u korist Republike Hrvatske.

>>VIDEO: Na tavanu ilegalno držao cijeli arsenal oružja!

Vezani članci Kamion na cesti Koja neodgovornost: Pijan i bez ikakvih dokumenata vozio kamion i bježao policiji po Kaštelima Dječji vrtić Zvono - 1 Ravnatelj vrtića u Zaprešiću koji je dilao drogu nagodio se s tužiteljstvom, građani zgroženi kaznom: "To je apsurdno"

Ta je odredba je propisana u članku 57. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju. Postoje i pravila na koji se način oružje onesposobljava. Građani moraju oružje onesposobiti o vlastitom trošku i to kod trgovačkog društva ili obrta, koji se bave popravkom i prepravkom oružja, tre posjeduju MUP-ovo odobrenje za obavljanje djelatnosti.

Za onesposobljeno oružje građanin dobiva potvrdu, koju treba predati zajedno s oružnim listom za držanje oružja kao uspomene u policijsku postaju radi odjave.

>>Županja: U stanu pronašli 18 bombi, eksploziv, mine, oružje...

Ako se odlučite na predaju oružja u korist Republike Hrvatske, možete to učiniti u nadležnoj policijskoj postaji, a za to se ne naplaćuje upravna pristojba.

Ako do 5.lipnja ne učinite ništa od navedenog, a vlasnik ste oružanog lista za držanje oružja kao uspomene, podliježete odredbi članka 91. stavak 2. Zakona o oružju - njome se propisuje novčana kazna od 5000 do 50.000 kuna ili kazna  zatvora do 45 dana.Osim predviđene kazne, ostat ćete i bez oružja, jer se izriče i zaštitna mjera oduzimanja oružja i streljiva.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju