Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugledni Wall Street Journal se čudi

Čuđenje: Čime je RH zaslužila pohvale?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugledni Wall Street Journal objavio je tekst pod naslovom 'Korupcija u Hrvatskoj' u kojem se izražava čuđenje ocjenom Olli Rehna da je Hrvatska primjer za sve ostale zemlje Zapadnog Balkana te se zaključuje, ako je uistinu tako, da je cijela regija osuđena na propast.

Tekst inače potpisuju osnivači Adriatic instituta Nataša Srdoč i Joel Anand Samy. U tekstu se navodi komentar Denisa Kuljiša da Hrvatskom vlada mreža korumpiranih političara i nekadašnjih vojnih časnika koji su moć stekli uvozom oružja za vrijeme uvoznog embarga tijekom 90-ih. Podsjeća se da kroz Hrvatsku prolazi 'balkanska ruta' kojom se u EU krijumčari droga, oružje i ilegalni imigranti. Ističe se da je ovogodipnji Indeks ekonomskih sloboda, koji su zajednički napravili upravo Wall street journal i Heritage foundation Hrvatsku na listi stavio ispod Srbije i Crne Gore te Rumunjske, a u rangu sa Albanijom, Bugarskom i Makedonijom.

Pročitajte i ovo More - 2 Važan korak Izradili najdetaljniju kartu morskog dna Jadrana! No, tu ne namjeravaju stati Ilustracija Uhvatila ju kamera VIDEO BBC-jeva voditeljica pokazala srednji prst usred emitiranja: "Je*ote, mi ovo moramo plaćati"

Sanader nije objavio podrijetlo kolekciju satova

Nabrojavši sve ovo, autori ne mogu dokučiti kako je Hrvatska zalužila glorificiranje od strane Europske komisije. Nastavlja se i dalje nabrajati kako je novinar Dušan Miljuš pretučen bejzbol palicom te da je ubijen Ivo Pukanić, eminentni urednik i novinar, izdavač Nacionala. Autori navode da je upravo Nacional privukao pozornost na bogatstvo premijera Ive Sanadera kojem nije prijavio podrijetlo, pritom mislivši na kolekciju satova vrijednu 200 tisuća dolara. Kaže se da Sanader prvo nije želio odgovoriti na ove optužbe te da se tek oglasio nakon što se počelo o tome pisati u stranim medijima priznavši da nije propisno prijavio svu imovinu, ali da i dalje nije objasnio podrijetlo ove kolekcije satova. Navodi se i ubojstvo Ivane Hodak nakon izručenja generala Vladimira Zagorca. Kaže se da je Zagorec, optužen za krađu 5 milijuna dolara vrijednih dijamanata, rekao da je visoki dužnsnik HDZ-a novac namijenjen za kupnju oružja 90-ih prebacio na 80 računa banaka u inozemstvu.

Zagreb nema strpljenja za kritike

Primjećuje se da Zagreb nema nimalo strpljenja za kritike koje dolaze izvana te se navodi da je Vlada u travnju protestirala protiv članka BBC-a pod naslovom 'Hrvatska: zemlja prokleta kriminalom i korupcijom' nazvavši ga 'netočnim i malicioznim'. U toj reportaži BBC-a hrvatski novinar Goran Flander o svojoj zemlji kaže: 'Mi volimo reći da je Italija zemlja koja ima svoju mafiju, Hrvatska je mafija sa državom'.

Bolje bi bilo da se u Hrvatsku pošalju suci i tužitelji

Autori pišu da hrvatski ministar pravosuđa traži dodatna 42 milijuna eura za pravosudnu reformu, te se podsjeća da su američki porezni obveznici tokom posljednjih 12 godina već Hrvatskoj poslali 500 milijuna dolara bez značajnijih rezultata, a da Bruxelles planira u iduće tri godine donirati 472 milijuna eura , kao dio pretpristupne pomoći. Zaključuje se da bi umjesto nastavka slanja love, bolje bilo da seu Hrvatsku pošalju suci i tužitelji koji bi pomogli jačanju pravne države i neovisnog sudstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene