Ležeran pristup gradonačelnika Zadra prema minusu od 724 tisuće kuna, koji je koncert Rite Ore ostavio u gradskoj blagajni, razljutio je mnoge.

Galerija Rita Ora (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) Vedran Uranija (Foto: Dnevnik.hr) Koncert Rite Oro (Foto: Dnevnik.hr) +2 Sven Marcelić (Foto: Dnevnik.hr)

Mnogi Zadrani smatraju da se novac koji je utrošen na koncert popularne pjevačice Rite Ore mogao bolje iskoristiti.

Vezani članci Slika nije dostupna Opatija ponovno vlasnik 25% plus jedne dionice Liburnije Slika nije dostupna Vlada odobrila sporazum o prijenosu dionica LRH na Grad Opatiju

Vozači zadarske Liburnije mjesecima traže veće plaće. Uzalud.

„Jedan sat, ili točnije 50 minuta pjevanja svjetske pop-zvijezde košta milijun i 700 tisuća kuna, a toliko košta 10 posto povišica za radnike Liburnije za koju grad tvrdi da nema novca u proračunu. Dakle, nevjerojatno, ali istinito“, kaže Vedran Uranija, pravni povjerenik SSSH-a Zadar.

No iz proračuna će se zato „pokriti" minus od 724 tisuće kuna. Jer za gradonačelnika koncert Rite Ore nije debakl, već spektakl.

„Želim reći da je Grad Zadar uspio dovesti jednu veliku svjetsku zvijezdu, i to je nešto što je za promociju grada i što je za definiciju budućnosti velika stvar“, kaže Branko Dukić, gradonačelnik Zadra

Na pitanje je li i minus ulaganje u budućnost, spremno odgovara: „Kako ne!“

Tu budućnost platit će građani.

„Čim se rodimo, odmah smo dužni“, kaže Šime iz Zadra.

„Pa neka, to je ipak jedno svjetsko ime, dobro je za turizam“, misli Dubravka.

„Ja bih onima koji imaju 2000 kuna platio dug od struje. Ili vode. I opet je u budžetu taj novac“, računa Josip.

Novac se nije uspio zaraditi ni prodajom karata. U dvoranu na Višnjiku može stati 9000 gledatelja, za koncert Rite Ore prodano je 5500 karata, a njih čak 900 je podijeljeno! Medijima, poslovnim partnerima i sponzorima. Zanimalo nas je jesu li sponzori gradske tvrtke. 

"To treba jasno reći, nijedna gradska tvrtka nije uložila ni novčića“, objašnjava Dukić.

Jasno treba reći, tvrdi sociolog Marcelić, i da se gradski novac ne bi smio trošiti uzaludno

„Ovo je bilo jedno vrlo neodgovorno raspolaganje javnim novcem, upravo s premisom da je taj novac javan pa se iz te blagajne može grabiti kako se želi“, smatra sociolog Sven Marcelić.

Novac iz gradske blagajne žele mnogi, no iznos od 700 tisuća kuna nije dostupan svima.

Za Centar izvrsnosti za matematiku, fiziku i informatiku iz gradskog proračuna izdvojeno je 440 tisuća kuna. Jednak iznos Grad Zadar izdvaja za poboljšanje života osoba s invaliditetom, a čak je i na uređenje plaža potrošeno 100 tisuća kuna manje nego za minus poslije koncerta.

No, gradonačelnik tvrdi, Rita Ora donijela je Zadru zvjezdani status.

„Zamislite samo jednu zvijezdu koja ima 15 milijuna obožavatelja, koji pogledaju svaku njezinu sliku, profil, i da samo vidite hrvatsku zastavu, to je velika stvar, i za Hrvatsku, a kamoli ne za Zadar“, uporan je gradonačelnik Dukić.

„U ovom slučaju plaćao se koncert. I ne može se nikakav marketing opravdati nikakvom objavom na Instagramu kao što to tvrdi gradonačelnik“, misli Danijel Radeta (SDP).

Tvrdi da će povišice dobiti i radnici Liburnije.

"Od iduće godine, OK! To se može!“, obećao je Dukić.

Mogao je i koncert pričekati do iduće godine. Kada bi i marketing možda bio kvalitetnije odrađen, a dvorana popunjena.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju