Obavijesti Video Pretražite Navigacija
za ubojstvo emigranta

Vrhovni sud odbio žalbu osuđenog Josipa Perkovića: U zatvor na 30 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je kao neosnovanu žalbu osuđenog Josipa Perkovića i potvrdio prvostupanjsku presudu.

Josip Perković (73) u Njemačkoj je osuđen na doživoitni zatvor za ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića, a u Zagrebu je kazna preinačena na 30 godina zatvora.

Pročitajte i ovo James Crumbley, otac školskog ubojice, osuđen za ubojstvo - 7 Masakr u Michiganu Povijesna presuda: Otac dječaka koji je počinio pokolj u školi osuđen za ubojstvo Slika nije dostupna Žalbe odbačene kao neosnovane Vrhovni sud odbacio žalbe, Perković mora biti izručen Njemačkoj!

Vrhovni sud odbio je njegovu žalbu.

Priopćenje Vrhovnog suda prenosimo u cijelosti:

Prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Zagrebu od 13. prosinca 2018. Kv-eu-51/2018. utvrđeno je da je osuđenik osuđen na kaznu doživotnog zatvora presudom suda u Münchenu, zbog kaznenog djela ubojstva. To kazneno djelo prema odluci prvostupanjskog suda odgovara kaznenom djelu teškog ubojstva iz članka 111. točaka 1. i 4. Kaznenog zakona. Nadalje, odlučeno je da se presuda njemačkog suda priznaje, usklađena je kazna doživotnog zatvora te je osuđeniku izrečena kazna dugotrajnog zatvora 30 godina u koju se osuđeniku uračunava vrijeme oduzimanja slobode.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da nije potrebno zatražiti tumačenje članka 8. stavaka 2. i 3. Okvirne odluke Vijeća 2008/909/PUP od 29. studenog 2008. o primjeni načela uzajamnog priznavanja presuda u kaznenim predmetima kojima se izriče kazna zatvora ili koje uključuju oduzimanje slobode s ciljem njihova izvršenja u Europskoj uniji. Naime, odredba Okvirne odluke je potpuno jasna. Osim toga, iz odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske proizlazi da je prvostupanjski sud povrijedio zakon u korist osuđenika jer mu nije izrekao maksimalnu kaznu u situaciji kada se preuzima kazna koja po domaćem pravu ne postoji. Međutim, u tom dijelu Vrhovni sud Republike Hrvatske nije mogao intervenirati jer nije bilo žalbe državnog odvjetnika.

Presudu možete pročitati ovdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene