Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nije htio komentirati medijske informacije o istražnim radnjama Uskoka u Ini, ističući da institucije trebaju raditi svoj posao.


Odgovarajući u Varaždinu na novinarske upite o medijskim napisima o istražnim radnjama Uskoka u Ini, ministar Ivan Vrdoljak je rekao da ne može komentirati tu informaciju te da institucije trebaju raditi svoj posao.

USKOK istražuje poslovanje Ine?

Vezani članci Slika nije dostupna SLUČAJ INA - MOL: Reakcije političara na sporne dokumente Slika nije dostupna Vrdoljak: 'Tko o čemu, Sanader o poštenju'

Podsjećajući kako već duže vrijeme traju ozbiljni razgovori s MOL-om oko Ine, Vrdoljak je istaknuo da su ciljevi Vlade jasni i poznati.

Ina je vertikalno integrirana hrvatska kompanija u koju se investira, koja je regionalni energetski igrač i koja daje svoj doprinos investicijama u hrvatskom gospodarstvu i svojim načinom rada doprinosi razvoju hrvatskog gospodarstva.

Sve ostalo je pitanje drugih istražnih organa i oni trebaju raditi svoj posao. Ja na Inu gledam kao veliki potencijal i nećemo dati da propadne, kazao je Vrdoljak.

Prema pisanju nekih medija, Uskok istražuje poslovanje Ine i moguće nezakonitosti u kupovini nafte posljednjih nekoliko godina te je zatražio dokumentaciju oko nabave nafte od lipnja 2009. do prosinca prošle godine, a temeljem predstavke jednog djelatnika prema kojoj je nafta koju je MOL kupovao za Inu, hrvatska tvrtka plaćala skuplje od nafte koju su Mađari nabavljali za svoje potrebe.

Plan Vlade: Omišalj će postati glavno energetsko čvorište za naftu

Vrdoljak je, odgovarajući na novinarski upit postoji li, s obzirom na najave sankcija EU prema Rusiji, još uvijek interes za ruskim kapitalom, ponovio da hrvatska država ne prodaje svoj udio u Ini te da svi koji žele doći do udjela u Ini moraju otići u Budimpeštu.

Hrvatska se nije odlučila na prodaju svog udjela u Ini, već se na to odlučila Budimpešta, ali Hrvatskoj je bitno da se investira, da se sačuvaju radna mjesta i da cijena energenata bude što jeftinija. Svi oni koji će htjeti udio u Ini morat će imati te ciljeve pred sobom, žele li biti partneri Republike Hrvatske u Ini, naglasio je Vrdoljak.

Komentirajući današnje priopćenje Ine da joj nova Uredba o naknadi za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, odnosno povećanje te naknade s 5 na 10 posto povaćava troškove i da u pitanje dolaze Inini razvojni planovi, Vrdoljak je kazao kako je i povećana naknada najmanja u Europskoj uniji i među najmanjima na svijetu te daleko manja nego što MOL plaća bilo gdje drugdje.

Ivan Vrdoljak: odluka o prodaji 49 posto Ine je na Budimpešti, ne na Zagrebu

Tom je odlukom, objašnjava, ostvaren prosjek koliko inače iznose te naknade.

Mjera nije donijeta radi Ine već zbog svih onih drugih kompanija koje danas dolaze u hrvatski Jadran, kao i zbog svih onih koje će ubuduće doći. Te kompanije ne mogu razmišljati na način da će uzimati hrvatska bogatstva, a da hrvatski građani od toga neće imati koristi. Ta vremena su iza nas i ja nisam ministar koji će to dozvoliti, poručio je Vrdoljak.

Ina se, dodaje, treba prilagoditi novoj odluci i prema tome napraviti planove poslovanja. Planovi investicija moraju u najmanju ruku biti isti ili veći u odnosu na ostatak MOL grupe, prvenstveno zbog izostanka investicija u proteklom razdoblju, zaključio je Vrdoljak (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook