Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija objavila savjete

Vozači, oprezno u prometu! U svim dijelovima zemlje tijekom vikenda se očekuje snijeg

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatske autoceste i Ministarstvo unutarnjih poslova upozorili su u petak vozače da zbog najavljenih snježnih padalina budu oprezniji u prometu i da provjere tehničku ispravnost svojih vozila prije odlaska na put.

"Prema prognozi DHMZ-a, tijekom vikenda u svim dijelovima zemlje očekuje se snijeg. Apeliramo na vozače da spremni krenu na put te da svoju vožnju prilagode uvjetima na autocesti", stoji u priopćenju HAC-a.

Pročitajte i ovo Snijeg na Sljemenu Vremenska prognoza Dijelovi Hrvatske ponovno će se zabijeliti: Meteorolog otkriva kakvo vrijeme nas očekuje do kraja tjedna Snijeg - 2 Sve veći izazov Sve je mirisalo na odličnu godinu, a onda - katastrofa: "Ovo je najgora situacija koja nam se mogla dogoditi"

Dodaju kako su zimske službe HAC-a spremne, ali potrebna je i dodatna odgovornost samih vozača.

Apeliraju na vozače da prije puta provjere stanje na cestama, da ne kreću bez zimske opreme na put te da ne pretječu ralice na cestama.

Iz policije upozoravaju kako bi moglo doći i do poledice, koja produljuje zaustavni put prilikom kočenja, pa lako dovodi do gubitka kontrole nad vozilom.

Najavili su intenzivan nadzor prometa na velikom broju lokacija, u koji će uključiti maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika.

MUP upozorava da prije vožnje treba dodatno provjeriti tehničku ispravnost vozila, a posebno stanje i ispravnost guma. Vozila treba opremiti zimskim gumama koje najbolje prianjaju na snježni ili zaleđeni kolnik.

Ličko-senjska policija podsjeća kako je prije vožnje u takvim uvjetima potrebno dodatno provjeriti tehničku ispravnost vozila te posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu. Preporuka je da se vozilo opremi zimskim gumama koje pri temperaturama nižim od 7 °C imaju znatno bolje prianjanje na kolnik nego ljetne gume.

Savjete policije pročitajte u nastavku:

 - kod sebe biste trebali imati sprej za odmrzavanja bravica i nikako pri niskim temperaturama nije poželjno povlačiti ručnu kočnicu

 - bez obzira na korištenje zimskih guma, lance za snijeg i lopatu (manju) uvijek držite u vozilu, kada na cesti ima leda ili rastopljenog snijega izbjegavate nagla kočenja i ubrzanja, držite razmak između vozila, postupno smanjujete brzinu kretanja, a papučicu kočnice koristite oprezno kako biste spriječili blokiranje kotača; u slučaju zanošenja vozila potrebno je lagano otpustiti gas, bez naglog kočenja

 - pri temperaturama ispod nula stupnjeva na određenim mjestima (usjeci, mostovi, vijadukti, nadvožnjaci), dolazi do pojave "ledene zasjede", zbog toga na tim mjestima budite još oprezniji

- s obzirom na to da je zimsko sunce čimbenik koji na vozača utječe tako da ga zaslijepi, savjetujemo da pri ruci imate sunčane naočale

 - na vlažnim kolnicima držite dovoljan razmak između vozila jer kod kočenja na vlažnom i zaleđenom kolniku zaustavni put traje dulje nego na suhom kolniku,

 - kod vožnje u kišnim i zimskim uvjetima na cestama, osim o brzini kretanja vozila, vodite računa i o vidljivosti odnosno kvaliteti brisača vjetrobranskog stakla; u slučajevima jake kiše i snijega brisači ponekad ne mogu ukloniti svu vodu ili snijeg, samim tim vidljivost je smanjena

 - pripazite na pješake koji se kreću kolnikom, a pješaci neka hodaju uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, koristite neki izvor svjetlosti ili reflektirajuću materiju, odnosno koristite svjetliju odjeću (Hina/D.I.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene