Obavijesti Video Pretražite Navigacija
poginula dvojica pilota

Vojni zrakoplovni istražitelj o tragediji: "Nađeni su digitalni mediji, američka vojska može spasiti podatke"

Mario Počinok
Mario Počinok DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mario Počinok Mario Počinok Foto: DNEVNIK.hr Michael Križanac Michael Križanac Foto: DNEVNIK.hr Helikopter HV-a - 4 Helikopter HV-a - 4 Foto: DNEVNIK.hr Mario Počinok Mario Počinok Foto: DNEVNIK.hr +0 Michael Križanec Galerija 1/5 >>
Zapovjednik HRZ-a Michael Križanec kazao je kako su svi materijalni dokazi izvučeni iz mora, ali postoje određene analize za izvlačenje podataka, a američka vojska vjerojatno ima mogućnost da ih spasi.

U vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku glavni vojni zrakoplovni istražitelj Mario Počinok i zapovjednik HRZ-a Michael Križanec dali su izjave za javnost povodom tragične nesreće pada helikoptera Kiowa Warrior OH-58D.

"Jučer poslijepodne poduzete su intenzivne mjere traganja za pilotom. Provođena su iz zraka, na kopnu i u podmorju. Iza sedam sati danas ujutro ronici su detektirali olupinu helikoptera i uočili mrtvo tijelo natporučnika Tomislava Baturine. Prerano je prejudicirati ikakve zaključke, pronađena je 'crna kutija'", rekao je Počinok i dodao kako bi istraga mogla potrajati i do godinu dana.

"Temeljna zadaća povjerenstva je utvrđivanje svih okolnosti koje su dovele do pada zrakoplova", kazao je pukovnik Počinok i istaknuo da je cilj da se ovakve nesreće dogode u budućnosti. 

"Koristit će sve resurse domovinske sigurnosti, a američka strana se ponudila za pomoć što nije isključeno", dodao je. Počinok je kazao kako su u istragu uključene sve institucije koje imaju mogućnost davanja podrške, od Fakulteta strojatstva i brodogradnje do Centra za forenzička istraživanja Ivan Vučetić.

"Nemam nekih konkretnih odgovora i činjenica, s obzirom na okolnosti, molim za dozu strpljenja", kazao je pukovnik. 

"Danas smo se koncentirali na pružanje pomoći obiteljima i organiziranje komemoracije koja će biti u četvrtak u Zadru", rekao je Michael Križanec. Ispraćaj Klarina bit će u četvrtak, a Baturine u petak.

Križanec kaže da su od Amerikanaca dobili savjete kako sačuvati određene dokaze i iz njih izvući maksimum. 

"Nađeni su svi materijalni dokazi u smislu digitalnih medija. Nađeni su u moru, ali postoje određene analize za izvlačenje, američka vojska ima vjerojatno mogućnost da spasi podatke", kaže Križanec.

"Drugi helikoper je bio u svojstvu pratitelja, 200 metara iza ovog koji je pao", kazao je istražitelj.

Zasad je poznato da su piloti bili u u brišućem letu na visini nižoj od 100 metara. Kamera na Kiowama ovog puta nije bilo. Također poznato je da nije došlo do eksplozije helikoptera u zraku već je najvjerojatnije tragedija nastupila uslijed udarca velikom brzinom u površinu mora. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene