Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riješen problem za ovaj mjesec

Nakon dramatičnog apela, iz Grada se javili voditelju pučke kuhinje: "Rekli su da će račun biti podmiren"

Aktualno Galerija Uvećani račun za pučku kuhinju Uvećani račun za pučku kuhinju Foto: DNEVNIK.hr Vladimir Vidović - 3 Vladimir Vidović - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vladimir Vidović - 2 Vladimir Vidović - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vladimir Vidović - 1 Galerija 1/4 >>
Dok se političari svađaju, računi su sve veći. Koliko je u godinu dana skočila cijena plina, najbolje svjedoči račun zagrebačkoj pučkoj kuhinji koji je narastao čak za pet puta.

Vrtoglavi iznosi stižu i pekarima, frizerima, restoranima, školama, bolnicama, a od 1. travnja mogli bi i kućanstvima. Treba vidjeti hoće li Vladine mjere ublažiti udare na džepove.

Pročitajte i ovo Solidarni restoran Hvalevrijedan potez U Osijeku otvoren prvi solidarni restoran: "Da mogu uživati u finoj hrani, iako si to sami ne mogu priuštiti" Pučka kuhinja Poražavajuća statistika Sve više građana u riziku od siromaštva: "Da nema pučke kuhinje mnogi ne bi imali što jesti"

Zagrebačkoj pučkoj kuhinji račun za plin je narastao za čak pet puta. Stigao im je iznos od kojeg boli glava - 25 tisuća kuna. Usporedbe radi, prošle godine bio je oko 5 tisuća.

Hoće li zbog toga moći nastaviti s radom, provjerila je reporterka Matea Ćorić koja je razgovarala s voditeljem pučke kuhinje na Svetom Duhu fra Vladimirom Vidovićem.

"I danas smo pripremili 400 toplih obroka. To je skuhano na plin, 400 porcija graha koje su podijeljene svim ljudima u potrebi", rekao je Vidović. 

"Apsurdno veliki račun"

"Apsurdna cijena plina i apsurdan račun, užasno velik, nezamislivo velik koji me kao voditelja i odgovornu osobu ostavio u šoku. Pokušao sam tražiti odgovor u okviru institucija - Gradske plinare Zagreb, Redovničke konferencije koja se tu aktivno uključila prije petnaestak dana, no nisam naišao ni na kakvo rješenje i sinoć sam objavio na svojem Facebooku i službeno, preko Veritasa, javni apel za pomoć vezano uz ovu situaciju", dodao je.

"Stvari su se pokrenule. Osim velikog interesa medija kojima se zahvaljujem, situacija jest alarmantna, sugrađani su nam gladni, dolaze na zagrebački Sveti Duh - i ovu situaciju ćemo riješiti na način da su ljudi već počeli uplaćivati donacije", rekao je Vidović.

Grad Zagreb će podmiriti račun za prosinac

"Ekskluzivno za Novu TV mogu reći - iz Ureda gradonačelnika Grada Zagreba Tomaševića, zvala me Romana Galić, pročelnica i rekla je da će račun biti podmiren iz gradskog proračuna", najavio je.

"Mi jesmo partneri Gradu Zagrebu u našem djelovanju, ali ovakva situacija izlazi izvan svih okvira. Zahvalan sam strukturama i svim dobrim ljudima koji nam pomažu u našem djelovanju", naveo je Vidović.

"Riješili smo apsurdno veliki račun za 12. mjesec, pred nama su zimski mjeseci. Ova kuhinja i dalje kuha, suočavali smo se s puno većim krizama, nastali smo za vrijeme rata, fratri su uvijek bili uz svoj narod, nećemo prekinuti s kuhanjem i radom pučke kuhinje", istaknuo je.

Otvorilo se puno pitanja

"Teško je i izazovno", dodao je Vidović i najavio sastanak u Gradskoj plinari. "Ali otvoren sam i drugim ljudima koji će nam pomoći, a zapravo ovo pitanje je otvorilo još puno pitanja", kazao je.

"Ja nisam političar, ne bavim se time, pomažem ljudima u okviru svojeg poslanja i svojeg redovničkog djelovanja, ali pitanje koje postavljam hrvatskoj javnosti, možda i Vladi - kako to da se jedna humanitarna udruga, bilo civilnog ili crkvenog predznaka, svrstava u istu kategoriju kao poduzetnici odnosno pravne osobe?", pitao je Vidović. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene