Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Platio bogatstvo

Hrvatski poljoprivrednik prijevarom došao do subvencija: Sve je priznao na sudu, u zatvor neće, ali ovu će kaznu dugo pamtiti

Maslina - 3
Maslina - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Hrvatski poljoprivrednik prijavio se za europske i državne poticaje, a kako bi ih ostvario, krivotvorio je dokumente. Na sudu je priznano kaznena djela i vratio iznos koji mu je uplaćen.

Nakon što je Ured europskog javnog tužitelja u svibnju podigao optužnicu protiv vlasnika jednog poljoprivrednog obrta zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja isprave, u utorak ga je Županijski sud u Zagrebu proglasio krivim. Osuđen je na kaznu zatvora od 11 mjeseci koja je zamijenjena radom za opće dobro na slobodi i novčanu kaznu u iznosu od 26.512 eura (200.000 kuna), priopćio je EPPO.

Pročitajte i ovo Policija Osumnjičen za tri kaznena djela Krivotvorio fakultetske potvrde kako bi upisao studij u Zagrebu

"Presuda je donesena na temelju sporazuma stranaka jer je okrivljenik priznao počinjenja kaznenih djela i podmirio štetu nastalu njihovim počinjenjem u iznosu od 221.873,84 eura (više od 1,6 milijuna kuna)", kažu iz Ureda europskog javnog tužitelja.

Od ožujka 2015. do studenog 2021. poljoprivrednik je neosnovano pribavio bespovratna sredstva za poljoprivredne projekte, koji se sufinanciraju sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) i iz Državnog proračuna RH.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strašno otkriće Užas u poznatom lancu restorana brze prehrane: ''Samo sam se ukočila. Osjećala sam se odvratno''

No okrivljenik je u prijavama Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju lažno prikazao da raspolaže novcem potrebnim za provedbu prijavljenih projekata. Također je lažno prikazao da je isplatio dobavljače i da nema dugovanja prema državnom proračunu, stoji u priopćenju EPPO-a.

Okrivljenik je podnio ukupno tri zahtjeva za odobrenje i isplatu bespovratne potpore projektima njegova obrta. Temeljem jednog od tih zahtjeva, Agencija za plaćanja u poljoprivredi isplatila mu je 221.873,84 eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija Akcija Meta 2 Kaos u susjedstvu, uhićeno 16 policajaca i još tri osobe: U tijeku pretresi na dvadesetak lokacija, jedna od njih i policijska postaja

Ostala dva zahtjeva Agencija mu je odbila jer je u međuvremenu otkrila da ima dug po osnovi javnih davanja prema državnom proračunu Republike Hrvatske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene