Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIZ TOČAKA DNEVNOG REDA

Sjednica Vlade: Jednoglasno prihvaćen Nacionalni program reformi za 2017.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković kazao je jučer da će nakon sjednice Vlade govoriti o tome hoće li ministar financija Zdravko Marić odstupiti. U uvodu sjednice Plenković nije o Mariću kazao ni riječi.

11:28 Uslijedilo je izjašnjavanje o predloženim amandmanima na zakonske prijedloge ili izmjene zakona, koji su redom prihvećani. Riječ je o Zakonu o HRT-u, a predlagatelj je saborski Klub zastupnika Mosta.

Pročitajte i ovo Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

11:25 Sjednica Vlade nastavljena je usvajanjem idućih prijedloga i izvješća koji su navedeni u dnevnom redu, a koji uključuju naknadu troškova izborne promidžbe, obveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti stranaca u RH, mjerama zaštite od požara te izmjeni Odluke o osnivanju Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu.

11:05 Tri Mostova ministra glasala su protiv odluke o očitovanju Vlade o ministru Mariću. Plenković je potom rekao tajnici Vlade da pripremi odluku o njihovu razrješenju. Riječ je o ministrima Vlahi Orepiću, Slavenu Dobroviću i Anti Šprlji.

11:03 Vlada je u dnevni red na samoj sjednici uvrstila davanje očitovanja Hrvatskome saboru u vezi s Prijedlogom za pokretanje pitanja povjerenja dr. sc. Zdravku Mariću, ministru financija u Vladi Republike Hrvatske (predlagatelji: 46 zastupnika u Hrvatskome saboru).

Andrej Plenković je kazao kako "očitovanje Vlade u sadržaju iznosi argumente kako Vlada RH ne prihvaća navode u ovoj inicijativi, uglavnom oporbenih stranaka, te vrlo jasno i argumentirano odgovaramo na insinuacije o sukobu interesa ministra Marića u HBOR-u. Nadalje, ministar Marić nije bio ovlašten da piše financijska izvješća Agrokora, stoga tada nije mogao znati za to niti ima odgovornost za ove procese koji su se dogodili. Prema tome, naš je stav tu vrlo jasan". Više o tome pročitajte OVDJE.

10:48 Iduća točka dnevnog reda jest Prijedlog odluke o zapošljavanju u središnjim tijelima državne uprave, pravnim osobama s javnim ovlastima i zakladama uključenim u sustave upravljanja i kontrole korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj, kao i Prijedlog odluke o utvrđivanju broja državnih službenika s posebnim koeficijentima složenosti posla u strukturi tijela u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova.

Oba prijedloga obrazložila je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. Kazala je kako se zabrana zapošljavanja u državnoj upravi ne odnosi na zaposlenike koji rade na poslovima vezanim uz fondove EU-a. Vlada je odluke jednoglasno usvojila.

10:41 Ministar Zdravko Marić obrazložio je program konvergencije za razdoblje 2017.-2020. "To je dokument koji opisuje makroekonomsku i fiskalnu situaciju, izglede u srednjoročnom razdoblju te definira planove za održivost javnih financija", istaknuo je Marić. Naveo je potom uspjehe svojeg tima u stabiliziranju financijskih pokazatelja Republike Hrvatske.

"Važno je što smo po prvi put uspjeli smanjiti udio javnog duga u BDP-u s 86,7 posto BDP-a krajem 2015. na 84,2 posto." Program konvergencije potom je jednoglasno usvojen.

10:35 Članovi Vlade jednoglasno su usvojili Nacionalni program reformi za 2017. godinu. Program možete pročitati u nastavku.

10:26 Martina Dalić predstavila je nacionalni program reformi. Kao jednu od mjera istaknula je i planirano objedinjavanje inspekcijskih službi, odnosno reformu sustava inspekcija, koje će se odvijati u fazama.

Kao drugu važnu mjeru ministrica Dalić istaknula je reformu školstva i jačanje strukovnog obrazovanja. Cilj je, kazala je, "bolja povezanost obrazovanja i tržišta rada".

10:23 "Programi reforme i konvergencije doneseni su na temelju programa Vlade RH", istaknuo je premijer. Ponovio je tri temeljna cilja nacionalnog programa reformi: jačanje konkurentnosti gospodarstva, povećanje zapošljivosti uz bolju povezanost obrazovanja s potrebama tržišta rada te održivost javnih financija.

"Očekujem da nakon što ga usvojimo ovaj program bude temeljni vodič za provođenje reformi." Premijer u uvodnom dijelu nije ni riječi kazao o ministru Zdravku Mariću.

10:21 Komentirao je i probleme na granicama, "što je za Hrvatsku neodrživo. Mislim da su svi u Vladi svjesni koliko je to bitno za Hrvatsku, zbog turizma". Najavio je i razgovore s Junckerom i Mirom Cerarom, "i vjerujem da će naši napori uroditi plodom".

10:15 Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na tragedije u Šibeniku te u Dubrovniku te izrazio žaljenje i sućut obiteljima žrtava. Usvojen je potom dnevni red, a premijer je nastavio obrazlagati prijedlog nacionalnog programa reformi, koji je, kako je kazao, utemeljen i na dobrim gospodarskim pokazateljima. "U RH je u 2016. ostvaren najniži deficit hrvatskog državnog proračuna od 2002., koji je pao na 0.8% BDP-a", kazao je premijer.

Naveo je i kako je Vlada sudjelovala na komeoraciji u Jasenovcu  te istaknuo kako se zalažu za društvo tolerancije. "Važno je razvijati društvo koje je spremno suočiti se s prošlošću, koje treba biti tolerantno i uključivo, ali vrlo jasno i decidirano stvoriti klimu u kojoj će se u budućnosti održavati jedinstvene zajedničke komemoracije."

Program konvergencije RH za razdoblje 2017.-2020. Vlada treba do kraja mjeseca poslati Europskoj komisiji.

Najavljujući nacionalni program reformi, premijer Andrej Plenković u srijedu je na susretu s poduzetnicima u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) kazao da taj program ima tri glavna cilja - jačanje konkurentnosti gospodarstva, povećanje zapošljivosti uz bolju povezanost obrazovanja s potrebama tržišta rada te održivost javnih financija.

Također je kazao da taj program ima 12 područja i 51 mjeru te da će u cijelosti biti kompatibilan s programom rada Vlade identificirajući temeljne reformske zadaće u razdoblju od 12 do 18 mjeseci.

"Nastojali smo ove godine biti realni u našim ambicijama i postaviti ciljeve koji će biti ostvarivi", poručio je Plenković.

Također, premijer je jučer u odgovoru na novinarsko pitanje i najavio kako će danas nakon sjednice Vlade govoriti o zahtjevima da ministar financija Zdravko Marić odstupi, zbog povezanosti s Agrokorom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene