Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZBOG MINISTRA MARIĆA

Premijer Plenković zatražio razrješenje triju Mostovih ministara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri Orepić, Dobrović i Šprlje nisu glasovali za odluku Vlade kojom se odbija prijedlog za glasanje o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću.

Nakon što tri Mostova ministra nisu podržala odluku Vlade da se na zahtjev upućen Saboru za izglasavanjem povjerenja ministru financija Zdravku Mariću dade negativan odgovor, premijer Andrej Plenković je potom rekao tajnici Vlade da pripremi odluku o njihovu razrješenju. Riječ je o ministrima Vlahi Orepiću, Slavenu Dobroviću i Anti Šprlji.

Pročitajte i ovo Napadi na medije - 1 Sjednica Vlade Plenković: "U dogovoru s Milanovićem danas predlažemo novog načelnika Glavnog stožera" Slika nije dostupna Kriza vlasti Orepić optužuje premijera za uzurpiranje vlasti: "Vlada je nelegalna"

Vlada je danas u dnevni red na samoj sjednici uvrstila davanje očitovanja Hrvatskome saboru u vezi s Prijedlogom za pokretanje pitanja povjerenja dr. sc. Zdravku Mariću, ministru financija u Vladi Republike Hrvatske (predlagatelji: 46 zastupnika u Hrvatskome saboru).

''Nastavljamo prijedlogom za pokretanje pitanja povjerenja Zdravku Mariću, riječ je o prijedlogu koji je podnio određeni broj zastupnika u Saboru, a na koji smo pripremili očitovanje Vlade RH. Ono u svom sadržaju iznosi argumente na temelju kojeg Vlada RH ne prihvaća navode u ovoj inicijativi, predvođene prije svega SDP-om, kao glavnom oporbenom strankom, i jasno i argumentirano odgovaramo i na aluzije koje se odnose i na eventualne sukobe interesa ministra financija i njegovih odluka u HBOR-u kad je riječ o kreditima za dio kompanija u koncernu Agrokor.

"Marić nije mogao znati za probleme"

Vrlo jasno govorimo i o tome da činjenica da je jedno vrijeme bio zaposlenik Agrokora, nije mogao znati niti ima odgovornost za ove procese koji su se odvili u proteklim mjesecima i tjednima.

Govorimo i o argumentima koji se odnose i na navode koji govore o tome da je kao državni tajnik dobio kredit kao član nazdornog odbora HPB-a. Nema ništa nezakonito u tome da je kao član NO-a dobio kredit. Kao Vlada odbacujemo navode o zahtijevanju pokretanja povjerenja ministru Zdravku Mariću'', kazao je Andrej Plenković na sjednici Vlade.

"Naš je cilj da izvanredni povjerenik verificira detaljno i temeljito stanje u kompaniji, što podrazumijeva financijska izvješća, dovođenje nove revizije koja će pogledati pravo financijsko stanje u kompaniji. Tek kad se tad utvrdi da ima nepravilnosti, utvrđivat će se odgovornost zašto je to tako nastalo i tko je za to odgovoran. Tu je politika Vlade jasna i odlučna. To ni na koji način nije povezano s radom ministra financija u Vladi RH i to se vidi u rezultatima koje ostvarujemo kad je riječ o makroekonomskim pokazateljima i potezima koji nailaze na odobravanje svih međunarodnih institucija i partnera i stoga je naš stav da odbacujemo kritike oporbe, osobito predvođene onom strankom čiji se doprinos rješavanju ovoga problema svodi na selfije i promoviranje kiseloga zelja. Vlada se nikada ne bi upustila u političke jeftine politikantske aktivnosti, a koje nimalo ne pridonose kredibilitetu stranke o kojoj je riječ, a niti doprinose rješavanju problema s kojim je Vlada suočena", rekao je Plenković, zamolivši članove Vlade da glasuju za taj njegov prijedlog.

Svi su članovi Vlade podržali prijedlog, osim ministara Vlahe Orepića, Slavena Dobrovića i Ante Šprlje. "Molim tajnicu da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra", rekao je tada premijer.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene