Ako radite "u fušu" - pazite, možda vam na vrata pokuca inspektor. Perilica ovdje, pločice tamo, lakiranje noktiju ovdje... Sve što je bez računa siva je ekonomija, zbog koje Vlada šalje 224 inspektora na teren.

Galerija


Statistika kaže da Hrvati na crno majstorima plate i 298 milijuna eura na godinu, no Vlada je odlučila tome stati na kraj i poslati 224 inspektora na teren.

Borba protiv rada na crno

Vezani članci Marko Pavić (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) Ministar Pavić ima "genijalan" plan: Dva tjedna će osvještavati građane da je rad na crno loš Ilustracija (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Država izgubila 26 milijardi kuna: Svi znaju da postoji, no ne prijavljuje se zbog straha

Naime, četvero od pet kućnih majstora koje smo kontaktirali preferira plaćanje "na ruke".  Prema istraživanju Ekonomskog instituta, kućni majstori najčešće ne izdaju račune, a u tome ih podržavaju i građani.

Godišnje Hrvati plate 298 milijuna eura za usluge bez računa. U borbu protiv sive ekonomije i rada na crno kreće i država s 224 inspektora. Nadzirat će i poslodavce koji ne prijavljuju radnike.

"Vrijeđa se nekakvo dostojanstvo i sigurnost tih radnika, ne uplaćuju im se mirovinski doprinosi, što utječe na visinu njihove mirovine poslije", govori ravnatelj Inspektorata rada Ilija Tadić.

Poslodavcima je zakon prekrut

"U petak navečer poduzetnik mora prijaviti radnike koji će doći raditi u subotu, a u subotu se neki ne pojave na poslu, jer su možda odlučili da neće raditi taj posao", govori Anny Brusić iz Hrvatske udruge poslodavaca.
 

U prosjeku se svake godine u radu na crno zatekne oko 1200 radnika. Kazne poslodavcu iznose od 60 do 100 tisuća kuna, a radniku od tri do 50 tisuća kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.