Marko Pavić (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)
Marko Pavić (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić najavio je u četvrtak da počinje dvotjedna kampanja protiv rada na crno, u sklopu EU projekta "Stop radu na crno" vrijednog milijun eura, a cilj je osvijestiti građane i poslodavce o svim negativnim aspektima takvog rada.


"Ideja nam je u sljedeća dva tjedna osvijestiti građane i poslodavce o svim negativnim aspektima rada na crno. Tim sredstvima se ojačala radna inspekcija, a s kampanjom završava projekt u kojem Hrvatska sudjeluje zajedno s partnerima iz Njemačke i Slovačke", rekao je ministar Marko Pavić novinarima ispred Banskih dvora.

Vezani članci Marko Pavić (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Pavić objasnio kako je preživio rekonstrukciju u Vladi, tko će biti odgovoran ako propadne mirovinska reforma te što može u novom resoru učiniti u godinu dana Most (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Most traži smjenu Marka Pavića: ''Za to postoji više od 700.000 razloga"

Hrvatska je, ističe, malo iznad prosjeka Europske unije po udjelu rada na crno. "Ne trebamo time biti zadovoljni, posebice jer nam se poslodavci u sezoni, pogotovo u građevinskom sektoru, javljaju da ima dosta rada na crno i da ta nelojalna konkurencija utječe na njihovo poslovanje", kaže Pavić.

Trenutne procjene EU-a navode da oko 16 posto BDP-a otpada na neprijavljeni rad, a to nije samo rad na crno, dodao je ministar.

Pojasnio je kako postoji pet oblika rada na crno - da se radnik uopće ne prijavi, da se prijavi na pola radnog vremena, a radi puno radno vrijeme, da se radnik prijavi na puno radno vrijeme, ali na minimalnu plaću, nezakonito zapošljavanje stranaca i neisplata dodatnog rada. (Hina)