Marko Pavić (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)
Marko Pavić (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić najavio je u četvrtak da počinje dvotjedna kampanja protiv rada na crno, u sklopu EU projekta "Stop radu na crno" vrijednog milijun eura, a cilj je osvijestiti građane i poslodavce o svim negativnim aspektima takvog rada.


"Ideja nam je u sljedeća dva tjedna osvijestiti građane i poslodavce o svim negativnim aspektima rada na crno. Tim sredstvima se ojačala radna inspekcija, a s kampanjom završava projekt u kojem Hrvatska sudjeluje zajedno s partnerima iz Njemačke i Slovačke", rekao je ministar Marko Pavić novinarima ispred Banskih dvora.

Vezani članci Kampanja Govorimo o raku pluća 2019 (Foto: Promo) - 1 Predstavljena kampanja Govorimo o raku pluća 2019. o svjesnosti u borbi protiv jednog od najsmrtonosnijih tumora Državno izborno povjerenstvo, ilustracija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) DIP upozorava predsjedničke kandidate da ne koriste djecu za političku promociju

Hrvatska je, ističe, malo iznad prosjeka Europske unije po udjelu rada na crno. "Ne trebamo time biti zadovoljni, posebice jer nam se poslodavci u sezoni, pogotovo u građevinskom sektoru, javljaju da ima dosta rada na crno i da ta nelojalna konkurencija utječe na njihovo poslovanje", kaže Pavić.

Trenutne procjene EU-a navode da oko 16 posto BDP-a otpada na neprijavljeni rad, a to nije samo rad na crno, dodao je ministar.

Pojasnio je kako postoji pet oblika rada na crno - da se radnik uopće ne prijavi, da se prijavi na pola radnog vremena, a radi puno radno vrijeme, da se radnik prijavi na puno radno vrijeme, ali na minimalnu plaću, nezakonito zapošljavanje stranaca i neisplata dodatnog rada. (Hina)