Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKLAĐIVANJE PREDUVJETA

Hoće li svi đaci moći do besplatnog obroka? Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je kakvo je stanje u osnovnim školama

Aktualno Galerija Školski obroci - 1 Školski obroci - 1 Foto: DNEVNIK.hr Školski obroci - 2 Školski obroci - 2 Foto: DNEVNIK.hr Školski obroci - 3 Školski obroci - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Školski obroci - 4 Galerija 1/4 >>
Nakon što je Vlada u utorak najavila da će omogućiti jedan besplatan obrok svoj djeci od prvog do osmog razreda, reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus provjerila je kako će se to realizirati. Ekipa Dnevnika posjetila je dvije škole, jednu koja ima kuhinju i drugu koja nema.

Dobro zvuči najava Vlade da će svako dijete u Hrvatskoj od idućeg polugodišta imati besplatan školski obrok. No, jedna škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koju pohađa 231 učenik, nema kuhinju.

Ravnateljica kaže kako pozdravlja najavljenu mjeru, ali ona za sobom povlači neke druge probleme.

"Prostorne mogućnosti koje naša škola nema jer mi nemamo ni kuhinju ni blagovaonicu i kadrovske izmjene koje bi bile potrebne pri realizaciji takvog projekta", kazala je za Dnevnik Nove TV Roberta Soko, ravnateljica Osnovne škole Antuna Masle u Orašcu.

Kako će i hoće li moći biti spremni do drugog polugodišta s provođenjem ove mjere ne znaju.

Pročitajte i ovo Osigurani dodatni kapaciteti za 17.036 djece PREMIJEROVA VAŽNA OBLJETNICA Plenković i Fuchs se pohvalili ulaganjima: Pogledajte u kojim će gradovima država graditi vrtiće

Pročitajte i ovo Marko Movre Gost Dnevnika Nove TV Nagrađeni profesor otkriva koliko se radi u školama: "Dojam da mi ništa ne radimo i da smo uhljebi je nevjerojatno raširen"

Nemaju samo oni takvu sudbinu. U Hrvatskoj oko 15 posto matičnih i oko 60 posto područnih škola nema kuhinju. Ministar obrazovanja Radovan Fuchs objasnio je što će biti s učenicima u takvim školama. 

"Naravno da ne možemo inzistirati da to budu kuhani obroci svugdje gdje za takvo nešto ne postoje preduvjeti, ali razradit ćemo. Komunicirat ćemo s osnivačima jer i sada postoje modeli da se u nekim školama, mjestima dovozi topli obrok. Negdje je to varijanta zdravog hladnog obroka", rekao je Fuchs.

Najavio je da će u idućim godinama škole dobiti novac za gradnju kuhinja. Osnovna škola Jabukovac u Zagrebu kuhinju ima.

"Postoje tu problemi koji se prije toga moraju riješiti, a to je nedostatak osoblja u kuhinjama. Nama konkretno nedostaje jedna kuharica", rekla je Romana Šimunić Cvrtila, ravnateljica Osnovne škole Jabukovac.

Za ovu mjeru Vlada će odvajati deset kuna po učeniku. Da bi sve profunkcioniralo trebat će još dosta stvari uskladiti. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene