Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sprema se prosvjed

Fuchs odgovorio vrtićkim tetama iz udruge Sidro: "Otvoreno pismo poslano na krivu adresu"

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je da je otvoreno pismo - koje je Udruga Sidro uputila ministarstvu u kojem zbog problema u sustavu predškolskog odgoja najavljuje prosvjed - poslano na krivu adresu, jer se trebala obratiti lokalnoj upravi i samoupravi.

"Vjerojatno nisu znali pravu adresu, pa su poslali otvoreno pismo da ga može pročitati i onaj kojega se to tiče", rekao je Fuchs u srijedu nakon sjednice Vlade.

Udruga Sidro u otvorenom pismu Ministarstvu obrazovanja i znanosti upozorila je na loše uvjete u sustavu ranog i predškolskog odgoja u Hrvatskoj.

Navela je od prevelikog broja djece u skupinama i nepoštivanae Državnog pedagoškog standarda do malih plaća i kršenja Zakona o radu zbog čega je od ministarstva zatražila hitno rješavanje problema.

Zbog toga su iz udruge za sutra u 12:05 najavili prosvjed koji će se održati na Trgu bana Josipa Jelačića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POSLJEDICE PADA NATALITETA Ministar najavio moguće otkaze: ''Pitanje je treba li nam toliko profesora i visokoškolskih institucija''

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs u Dnevniku Nove TV Ministar Fuchs o bjanko zadužnicama za užinu: "Mislim da postoji bolje rješenje"

Fuchs je, međutim, poručio da je sve ono što se navodi u pismu, nešto na što mora odgovoriti lokalna samouprava, bilo da je riječ o Zagrebu ili Rijeci.

"To je potpuno ista ili slična varijanta aktivnosti koja se dešavala prije godinu, godinu i pol dana. Nema problema, ministarstvo će reagirati potpuno isto kao i tada", dodao je.

Podsjetio je da je za sve nepravilnosti i probleme na koje se upozorava u pismu, nadležna prosvjetna inspekcija, koja može na njihov ili bilo čiji poziv, izaći na teren, i utvrditi činjenično stanje i prema tome djelovati i nužno odrediti kazne.

Dodao je i kako Vlada ima akciju ulaganja u gradnju i povećanje kapaciteta dječjih vrtića, koju je već odavno pokrenula kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

Omogućiti rad umirovljenim profesorima iz deficitarnih područja

Na pitanje novinara o plaćama u obrazovanju, ali i velikom nedostatku profesora iz STEM područja u obrazovnom sustavu, Fuchs je najavio da će sigurno biti njihovih korekcija na gore u budućnosti.

"Primanja su takva kakva jesu, nažalost, iako smo za mandata ove Vlade podigli plaće nastavnicima i profesorima. Sigurno da će korekcija plaća prema gore biti i ubuduće, ja neću govoriti o nekakvim postotcima jer su u tijeku pregovori između sindikata i vlade", rekao je ministar.

Istaknuo je i da problem nedostatka profesora iz STEM područja nije od jučer, no da će ga Vlada nastojati riješiti.

"Pokušat ćemo djelovati dvojako, da se izmjenama zakona omogući svim profesorima koji su u mirovini, a u deficitarnim područjima, da mogu ponovno raditi ako to žele", rekao je Fuchs.

S druge strane, dodao je, s vrlo izdašnim stipendijama, koje bi mogle ići i do 4000 kuna mjesečno, nastojat ćemo motivirati studente da upisuju deficitarna nastavnička zanimanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene