Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRAVNA VALJANOST

Zbog ovoga Vlada osporava ugovor sa sindikatima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada osporava dokument kojeg je potpisala sa sindikatima 2011. godine jer na njemu nije bilo potpisa Spomenke Avberšek.

Pregovori Vlade i sindikata javnih službi oko povećanja osnovice za plaće još uvijek nisu urodili dogovorom. Predstavnici Vlade nedavno su počeli osporavati dodatak Sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama potpisan 2011. godine, dovodeći u pitanje njegovu pravnu valjanost. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pregovori o plaćama "Nećemo biti ničiji taoci, pogotovo ne javnih službi" Slika nije dostupna NASTAVLJENI PREGOVORI "Božićnice će biti isplaćene i u javnim i u državnim službama"

Vlada, naime, pokušava osporiti taj dodatak jer ga nije potpisao Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi kojem je tada na čelu bila Spomenka Avberšek, što danas posebno ljuti sindikalne čelnike.

"Kako je moguće da se Vlada sada usuđuje preispitivati valjanost? Nemamo zazora oko toga, neka ispituju, neka rade što hoće. Znajući naše stručnjake mogli bismo svašta očekivati, baš kao što bismo mogli svašta očekivati znajući naše sudove. Nije nam zadnja nada dragi Bog na nebu, nego Europski sud", rekao je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata na konferenciji za novinare u srijedu, dodajući da će se za taj sporazum sindikati "tući i na sudovima i na ulici". 

Stvari su, kaže Ribić, jednostavne, sindikati su se odrekli povećanja od šest posto dok traje kriza, a Vlada se obvezala da će im vratiti tih šest posto nakon što kriza prođe.

"Postoje i moralna, politička i ustavna obaveza prema javnim servisima građana", rekao je Ribić, dodajući kako sindikati znaju da taj sporazum nije održiv u svojoj punini i spremni su na kompromis. "Nema izmotavanja, gospodo, ne možete proći mukte. Rad ljudi vrijedi i on mora biti adekvatno plaćen", rekao je Ribić. 

Sindikati kažu da Vlada nudi povećanje osnovice za plaće u 2017. od dva posto te još dva posto u 2018. godini, na što oni ne pristaju. Pojašnjavaju da dug iznosi 1,4 milijarde kuna, a Vlada im nudi povrat tek 200 milijuna kuna. Sindikati traže da se osnovica u 2017. poveća šest posto, s tim da se u prvom dijelu godine poveća tri posto, a od srpnja još tri posto

Zanimljivo je da je o dodatku sporazuma iz 2011. godine provedena i arbitraža baš zbog toga što ga nije potpisala Avberšek. Arbitražom je sporazum potvrđen, a među pet arbitara koji su ga potvrdili bio je i današnji ministar financija Zdravko Marić, koji je tada bio državni tajnik u tom Ministarstvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene