Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikati prijete tužbama

''Gledamo sve te pregovore, sve sjednice Vlade i čini se da za sve ima novca samo nikad za prosvjetu''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada i sindikati nisu se dogovorili oko povećanja osnovice plaće. Plaće su im, kaže, sramotno male.

''Vlada je konačno iznijela svoju ponudu rješenja i ona je za nas u svakom slučaju neprihvatljiva'', izvijestio je u utorak navečer koordinator sindikalnog pregovaračkog tima Branimir Mihalinec nakon četverosatnih pregovora s Vladinim timom u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava o povećanju osnovice plaća u javnim službama prema Sporazumu iz 2009., a slijedom rasta BDP-a.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs i Sabina Tandara-Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV - 2 Za Dnevnik Nove TV Hoće li učitelji u štrajk? Ministar odgovara: "Nadam se da nitko neće izaći na ulicu. Imamo trend rasta plaća, trebaju biti zadovoljni" Učitelj Gost Dnevnika Radovan Fuchs Rastu plaće, sindikati nezadovoljni: "Postoji mogućnost štrajka, sve opcije su otvorene"

Podsjetimo, zaposlenici javnih službi još su se 2009. godine odrekli dijela plaće zbog krize. Vlada se sporazumom obvezala da će im oduzeto vratiti kad državi krene nabolje. Sada se na potpisani sporazum oglušuje, a sindikati prijete tužbama.

''Sastanak je rezultirao time da je konačno Vlada izrekla svoju ponudu rješenja. Ona je u svakom slučaju za nas neprihvatljiva, a mi ćemo to iskomunicirati s našim članovima'', rekao je  Mihalinec iz NSZSSH-a.

A njihovi članovi su, kažu, na rubu su snaga. Solidarno su 2009. godine pristali na smanjenje osnovice plaće zbog obećanja da će im se to vratiti kada bude bolje. BDP je narastao no njihova plaća i dalje je predmet pregovora.

''Razočarani su. Jako, jako. Gledamo sve te pregovore, sve sjednice Vlade i čini se za sve ima novaca samo nikad za prosvjetu'', rekla je Ljiljana Mirt Kruc, profesorica hrvatskog jezika.

Plaće su im, kaže, sramotno male. ''Naša osnovica je 5108 kuna. Znači da nam samo vrate ono što su nam obećali, što su nam uzeli, čega smo se odrekli još uvijek bi zaostajali za državnim prosjekom'', dodaje Mirt Kruc..

Sporazum prema kojemu je Vlada dužna povećati plaće zaposlenicima u javnim službama težak je milijardu i 800 milijuna kuna koje Vlada, čini se, baš i nije spremna dati. Vlada još propituje i je li sporazum valjan što sindikate posebno ljuti.

"Oni se kao svaki utopljenik hvataju za slamku, sad su pronašli to ispitivanje pravne valjanosti. Nijedna Vlada to do sada nije dovodila u pitanje, već naprotiv - radili su izmjene i dopune. Pa što bi radili izmjene i dopune dokumenta koji nema pravne valjanosti?!", rekao je Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata.

Ne postignu li dogovor - sindikati prijete tužbama. A Vlada već sutra sa sindikatima i poslodavcima razgovara i o povećanju minimalne plaće. Prijedlog za njezino povećanje ima i oporba. SDP će u saborsku proceduru uputiti zakon prema kojemu bi minimalac u idućoj godini bio 45, a 2018. 50 posto prosječne plaće. Poslodavci, očekivano negoduju.

''Ono što se traži da Vlada ukoliko poveća, prihvati povećanje minimalne bruto plaće da se paralelno nađu kompenzacijske mjere'', rekao je Zdravko Jelčić.

Ako se ne nađe kompenzacijska mjera doći će, kaže, do gašenja mnogih tvrtki. Vlada odluku o korekciji minimalne bruto plaće mora donijeti do kraja godine.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene