Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HŽ Cargo ide Rumunjima

Linić: Objavit ćemo listu poslodavaca koji ne isplaćuju plaće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Slavko Linić na sjednici Vlade je rekao kako će biti objavljena i crna lista poslodavaca koji ne isplaćuju plaće.

Premijer Zoran Milanović je na početku sjednice Vlade poručio kako će njegova Vlada i dalje socijalni dijalog voditi putem medija, a ne ispod stola. 'Želim da javnost zna za detalje socijalnog dijaloga, kao i kako se troši njihov novac', rekao je premijer Milanović na početku sjednice Vlade.

Pročitajte i ovo Ministar Oleg Butković i predsjednik Zoran Milanović Novi nastavak Butković za dobro jutro Milanoviću: ''Koje li ironije, uđeš u kampanju kao predsjednik, a iz nje izađeš kao kravokradica!'' Andrej Plenković Reakcija na predsjednika "To je protuustavni napad": Vlada odgovorila Milanoviću, tvrde da Plenković nije mogao tražiti provjeru Turudića

>> EKSKLUZIVNO SDP najbolji u deset mjeseci, HDZ 'zacementiran' na 22 posto

'Da, u jednom dijelu vodimo socijalni dijalog preko medija, nekada se to radilo iza zavjese, u tami sobe. Sada se to neće tako, nego za stolom i preko medija da javnost zna kako raspolažemo javnim novcem. Neke stvari su se promjenile i nema više premijera koji dolazi nakon višemjesečnih pregovora i riješi sve u pet minuta i ponižava svoje kolege', poručio je premijer Milanović.

Obračun sa svima koji ne plaćaju poreze

Odmah na prvoj točki dnevnog reda, odnosno Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, ministar financija Slavko Linić poručio je kako će se obavezno ubuduće objavljivati lista poduzetnika, koji ne isplaćuju plaće.

'Porezna će objaviti liste poslodavaca koji ne isplaćuju plaću, prema izvješćima na kojima su iskazali samo doprinose!', rekao je Linić. 'Ima iniijativa da to bude već za jednu plaću, ali putimo to Saboru', dodao je Linić.

Ministar Linić najavio je uvođenje reda kod onih koji imaju nesrazmjer imovine i plaćenih poreza. 'Mi kao Vlada pkazujemo želju da smo transparentni i da se obračunamo sa svima onima koji ne plaćaju poreze', istaknuo je.

Prava na osobni dohodak građana EU izjednačena s pravima građana RH

To je samo jedna od mjera koju je Linić spomenuo u sklopu usklađivanja spomenutog zakona sa stečevinom Europske unije, čija je Hrvatska članica.

Zakonom o porezu na dohodak izjednačavaju se prava na osobni odbitak za građane EU, koji primaju dohodak u Hrvatskoj, s pravima hrvatskih građana u tom smislu.

Olakšat će se i primanje inozemnih mirovina građanima Hrvatske. Umirovljenici više neće morati sami obračunavati predujam poreza ni podnositi izvješća, to će sad umjesto njih raditi Porezna uprava.

Smanjivanje broja pripadnika OSRH

Ministar obrane Ante Kotromanović obrazložio je prijedlog strateškog pregleda obrane. Najavio je opremanje i modernizaciju Oružanih snaga, ali i racionalno upravljanje, odnosno smanjenje broja pripadnika OSRH, s 18.000 na 15.000 do kraja 2017. godine.

Odluka o prodaji HŽ Carga Rumunjima

Vlada  je prihvatila ponudu rumunjskog ponuditelja S.C. GRUP FEROVIAR ROMAN S.A. za kupnju 75 postotnog udjela u tvrtki HŽ Cargo.

Bilo je ukupno 7 ponuda, a na natječaj su se javile samo tri tvrtke, od kojih su samo Rumunji zadovoljili svih 11 točaka natječaja, rekao je ministar Siniša Hajdaš Dončić.

'Nadam se da tonska kamera radi'

Vlada je usvojila i Prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Odluke o prijenosu dionica trgovačkih društava Croatia osiguranje d.d. i Jadranski naftovod d.d. u Umirovljenički fond (koju je donijela bivša Vlada), bez naknade.

'Nadam se da tonska kamera radi, da je ovo zabilježeno. Ovo se mora znati', istaknuo je nakon usvajanja odluke premijer Milanović.

Ušteda na policijskim odorama

Ministar policije Ranko Ostojić obrazložio je Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o izgledu odora policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova. Zatražio je da se ukinu pojedini dijelovi policijske odore, koji nisu neophodni te istaknuo kako bi se time u periodu od narednih 8 godina uštedjelo 125 milijuna kuna.

Novo inozemno predstavništvo HGK

Vlada je dala i suglasnost HGK-u za osnivanje predstavništva u SAD-u, sa sjedištem u Washington DC-u.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene