Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O haškoj presudi

Zoran Milanović: 'Takva kvalifikacija ne odgovara stvarnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović na početku današnje sjednice Vlade komentirao je nepravomoćnu presudu šestorici Hrvata na Haškom tribunalu u predmetu 'Prlić i drugi'.

Komentirajući današnju hašku presudu, predsjednik Vlade Zoran Milanović na početku sjednice Vlade rekao je kako o individualnoj odgovornosti ne može govoriti jer su i odvjetnici obrane rekli kako je zločina bilo, ali pitanje je tko i koliko mora odgovarati za njih.

Pročitajte i ovo Branko Bačić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV GOST DNEVNIKA NOVE TV Hoće li na dan izbora moći raditi trgovine, tržnice, frizerski saloni...? ''Stvorili smo probleme, tamo gdje ih nije trebalo biti" Gordan Jandroković O Turudiću i Milanoviću Jandroković o Turudiću i Milanoviću: "To je vrlo opasno. S takvim stvarima se ne igramo"

'I ovdje se, kao i u prethodno, provodi navod o udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem da se podijeli BiH, a njezin dio priključi Hrvatskoj. To su navodi koji su, kao što znamo, u drugom stupnju, kada je riječ o udruženom zločinačkom pothvatu na području Hrvatske, odbijeni. To se, što se tiče Tribunala, u Hrvatskoj nije dogodilo.

>> Prliću 25 godina zatvora, Stojiću, Petkoviću i Praljku 20, Ćoriću 16, Pušiću 10!

'Nije nam svejedno što u tim presudama stoji, nadam se da je moguće, odnosno naravno da ih je moguće preispitati i da će drugostupanjsko vijeće uzeti u obzir sve ono što mi smatramo da postoji, jer mislimo da takva kvalifikacija ne odgovara stvarnosti', rekao je Milanović.

'Stvarnost je u nekim stvarima puno kompliciranija, ali u nekim stvarima je puno jednostavnija. Hrvatska je imala grešaka u Bosni i Hercegovini, ali bila joj je i partner, saveznik, jako je puno pomagala. Ako možemo BiH dijeliti na tri naroda, a to stoji u njezinom ustavu, onda bez glasova Hrvata na referendumu o neovisnosti BiH ona ne bi nikad bila samostalna. Puno je argumenata koji, vjerujem svima nama, govore jedno, ali sud je sud. Tu je drugi stupanj, pokazalo se da su u drugom stupnju promjene moguće, katkad i neočekivano', zaključio je Milanović.

Snižena stopa PDV-a na dnevne novine, ali uz uvjet da objavljuju najmanje 25.000 riječi

Inače, na dnevnom redu otvorenog dijela današnje Vladine sjednice bile su ukupno 33 točke.

Jedna od njih je i prijedlog izmjena Zakona o PDV-u. Ministar financija Slavko Linić je najavio sniženu stopu od 5 posto za dnevne novine, ali je naveo i distinkciju prema kojoj se to odnosi samo na 'informativne tiskovine koje objavljuju novinarske i autorske tekstove u opsegu od najmanje 25.000 riječi', dok će se na ostale primjenjivati stopa od 10 posto.

Stopa od 10 posto bit će primjenjivana i na ulaznice za koncerte. Ukida se oslobađanje plaćanja PDV-a pri uvozu za vjerske zajednice i branitelje.

S dnevnog reda skinuta točka o Glavnoj skupštini Ine

S dnevnog reda skinuta je 30. točka - Prijedlog zaključka o davanju ovlaštenja za prihvaćanje odluka na Glavnoj skupštini društva INA - Industrija nafte d.d. Premijer Milanović je u kratkom obrazloženju rekao da je to učinjeno radi dodatnih konzultacija s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom.

U materijalima objavljenima uz današnji dnevni red, vidljivo je da je na Glavnoj skupštini Ine, zakazanoj za 5. lipnja, jedna od najavljenih odluka i ona o raspodjeli dobiti iz 2012. godine, koja iznosi 1,32 milijarde kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene