Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste potpora potezima Vlade

EKSKLUZIVNO SDP najbolji u deset mjeseci, HDZ 'zacementiran' na 22 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnik Nove TV ekskluzivno objavljuje Crobarometar, istraživanje koje je proveo Ipsos Puls na uzorku od 971 ispitanika. Istraživanje ovaj mjesec donosi značajne promjene trendova.

SRPANJ 2013 - MJESEC OPTIMIZMA I POVRATKA POVJERENJA U VLADINE POTEZE

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna EKSKLUZIVNO CROBAROMETAR: Je li Vladi naštetio spor s Europskom komisijom? Slika nije dostupna Loš rezultat SDP-a, ali i HDZ-a Evo kako su vladajući i oporba reagirali na najnovije rezultate Crobarometra

Srpanj je prvi mjesec članstva u EU. Mjesec je to i završne fiskalizacije, najave predstečajeva te monetizacije autocesta.
Dnevnik Nove TV objavljuje Crobarometar kojeg provodi Ipsos Puls na uzorku od 971 ispitanika. Istraživanje ovaj mjesec donosi značajne promjene trendova.

OPTIMIZAM NAJVEĆI NAKON 15 MJESECI

Zanimljiv je povratak optimizma. Sada 32,6 posto građana misli da zemlja ide u dobrom smjeru, a njih 56,9 posto misli suprotno, odnosno da zemlja ide u lošem smjeru. Ne zna njih 10,5 posto. Ovo je u 15 mjeseci najveći porast optimizma te najveći pad pesimizma.

>> EKSKLUZIVNO Evo što građani misle o fiskalnim blagajnama na tržnicama!

VLADINIM POTEZIMA NAJVEĆA POTPORA NAKON 10 MJESECI

Vladini potezi prvi put bilježe značajan porast potpore i sada 38 posto građana podupire poteze vlade. Ne podupire ih 54 posto, dok ne zna njih 8 posto. To je u zadnjih deset mjeseci najveći pad i najveći porast potpore Vladinim potezima.

KOALICIJA NIKAD JAČA

Također je zanimljiv rast i potpora građana opstanku koalicije. U nju sada vjeruje 79 posto građana, a da će se raspasti misli 15 posto. 6 posto građana ne zna. Tako je to od travnja 2012. godine najveća potpora opstanku koalicije.

TRI INSTITUCIJE - NAJBOLJE OCJENE ZADNJIH MJESECI

Tri su institucije školskim ocjenama također dobro završile mjesec. Predsjednik Josipović mjesec je završio s ocjenom 3,47 ili skoro 'četvorkom'. To mu je najbolja ocjena u zadnjih pet mjeseci. A Vlada je pak nakon 10 mjeseci od građana dobila 'trojku'. Sada ima ocjenu 2,52. Sabor pak i nakon deset mjeseci ima najlošije ocjene pa tako srpanj završava s ocjenom 2,18.

SDP NAJBOLJI U DESET MJESECI - HDZ ISTI

SDP mjesec srpanj završava s potporom od 30,4 posto građana. HDZ podupire 22,1 posto birača. Za SDP je to najbolji rezultat u zadnjih deset mjeseci te već treći mjesec stranci raste potpora. HDZ je pak 'zacementiran' na 22 posto.

LABURISTI PREPOLOVILI POTPORU - HNS NAJBOLJI OD IZBORA

Laburisti su mjesec završili s potporom od 7,6 posto te su i dalje treća stranka. No, od svibnja su skoro prepolovili potporu. A zato HNS ima razloga za zadovoljstvo. Mjesec završava s 4,9 posto. Podrška im iz mjeseca u mjesec raste, a zadnji ovakav rezultat imali su u studenom 2011. godine ili prije izbora.

STRANKE 3,3

Kao ni jedan mjesec do sada, 4 stranke imaju isti rejting. To su HSS, HSP-Ante Starčevića, HDSSB te nezavisna Lista Ivana Grubišića.

HSP mjesec završava s 2,4 posto, HSLS s 2,2 psoto, a HSU s 2 posto potpore. BUZ ima potporu od 1,9 posto, IDS potporu od 1,3 posto. Kerumova stranka uživa podršku tek 0,1 posto birača. Za neku drugu stranku glasalo bi 1,8 posto, a neodlučnih je 9,4 posto.

POLITIČARI - MILANOVIĆ I KARAMARKO NAJBOLJI REJTING U 2013. GODINI

Srpanj je mjesec u kojem su profitirala dva najvažnija političara. Zoran Milanović ima potporu 46 posto birača, a Tomislav Karamarko potporu od 23 posto. Najbolji im je to osobni rejting među biračima u 2013. godini.

Predsjednik je i dalje najpopularniji političar s 80 posto potpore.

Ostali političari i dalje su bez velike promjene. Predsjednik prvi, Josip Leko drugi, i to s potporom od 55 posto birača. Dragutin Lesar je treći, s potporom od 53 posto birača. Ivan Grubišić mjesec je završio s 52 posto potpore. S 49 posto potpore je Vesna Pusić, a Zoran Milanović ima potporu 45 posto birača.

Prvi mjesec u EU parlamentu Ruža Tomašić je završila s potporom od 36 posto, Ivan Jakovčić s potporom od 27 posto, dok je Vladimir Šišljagić mjesec završio s potporom od 26 posto. Silvano Hrelja ima potporu od 25 posto, dok Tomislav Karamarko s 23 posto više nije na začelju. Tamo su Branko Hrg te Milorad Pupovac s 21 posto potpore birača.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene